The House with a Clock in Its Walls (2018)

Recensie The House with a Clock in Its Walls CinemagazineRegie: Eli Roth | 105 minuten | komedie, familie | Acteurs: Cate Blanchett, Jack Black, Owen Vaccaro, Kyle MacLachlan, Lorenza Izzo, Colleen Camp, Renée Elise Goldsberry, Sunny Suljic, Perla Middleton, Sandy Givelber, Alli Beckman, Braxton Bjerken

Lewis (Owen Vaccaro) is tien als zijn ouders om het leven komen door een noodlottig auto-ongeluk. Hij moet bij zijn oom gaan wonen die hij in zijn leven nog nooit heeft ontmoet. Gewapend met stofbril, Magic 8-ball en stapels woordenboeken (moeilijke woorden zijn z’n grootste passie) gaat hij op weg. Al bij de eerste ontmoeting merkt Lewis dat zijn oom Jonathan (Jack Black) een rare snuiter is vol met geheimen. En als ze bij het spookachtige Victoriaanse huis aankomen waar Jonathan woont, worden die geheimen (en gevaren) alleen nog maar groter! Gelukkig blijkt buurvrouw Florence (Cate Blanchett) zacht van karakter, is oom Jonathan de vervelendste niet en is “een vreemde vogel zijn” Lewis zelf ook niet onbekend. Lewis voelt zich dan ook al gauw thuis. Toch klopt er iets niet en gebeuren er onverklaarbare dingen in het huis. En waar komt dat vreemde getik van die klok toch vandaan?

‘The House with a Clock in Its Walls’ is een avontuurlijke film vol magie en humor waar jonge en oudere kijkers met veel plezier bij weg kunnen dromen. Een spannend plot ontvouwt zich in een huis waar het (vooral ’s nachts) niet pluis lijkt te zijn. Deze magische wereld wordt door mooie visuals tot leven gewekt. Maar door die prachtige visuals (maar ook door goed getimede schrikmomenten en huiveringwekkend getik van een onvindbare klok) maakt dat ‘The House with a Clock in Its Walls’ voor sommige kinderen wat spannend kan zijn. Zeker aan het begin van de film als de plot nog niet helemaal duidelijk is en de suspense nog erg hoog is, hebben de nachtelijke scènes best een horrorachtig tintje. Voor het ene kind zal het misschien te spannend zijn, maar een ander zal er van smullen!

Blanchett en Black hebben een hele goede chemie samen. Dit is zowel te wijten aan de vlot geschreven dialoog vol creatieve beledigingen die ze door de gehele film over en weer slingeren, als aan het sterke spel van beide acteurs. Waar Black, slim gecast, in zijn gebruikelijke kracht speelt, laat Blanchett zien dat ze alle genres meester is. Ze laat zich moeiteloos van een komische kant zien, maar weet ook tijdens momentjes van drama subtiel de kijker te raken.

Het enige minpunt van ‘The House with a Clock in Its Walls’ is dat er iets te veel voorgeschiedenis aan het verhaal vast zit. Er is vooral gekozen om dit in “uitleg dialoog” aan de kijker uit te leggen in plaats van dit in actie om te zetten of te verbeelden. Gelukkig wordt al deze info wel in vlotte dialoog verpakt en staat er veel spektakel tegen over waardoor de film meer dan overeind blijft.

‘The House with a Clock in Its Walls’ is een spannende en originele familiefilm die met veel humor en avontuur het hele gezin kan vermaken. En bovenal brengt het ook nog de mooie boodschap met zich mee dat het oké is om “raar” te zijn. Als jij met een stofbril en badmuts op je hoofd rond wil lopen, dan moet je dat lekker doen! Je vindt vanzelf een paar gelijkgestemden om gezamenlijk “raar mee te zijn” en daarmee brengt ‘The House with a Clock in Its Walls’ ook nog een glimlach op je gezicht.

Marit Golstein

Waardering: 4

Bioscooprelease: 27 september 2018
DVD- en blu-ray-release: 13 februari 2019