The Houses of Hristina – De huizen van Hristina (2007)

Regie: Suzanne Raes | 50 minuten | documentaire | Met: Hristina Tasheva

In ‘The Houses of Hristina’ zien we de Bulgaarse Hristina aan het werk als werkster. Hristina heeft meerdere huizen wekelijks schoon te houden en doet dit met veel toewijding. Zelf vindt Hristina dat ze pas in haar huizen tot leven komt, iemand is. Op straat bestaat ze niet. Officieel bestaat ze hier ook niet, ze is illegaal in Nederland.

Als ‘cleaning lady’ wist Hristina de sporen van het dagelijks leven uit en maakt ze de huizen weer in orde voor verder gebruik. Ze ordent het speelgoed, verschoont het bed en zuigt de kamers. De bewoners willen het liefst dat Hristina komt als zij er niet zijn. Ze laten geld achter en een briefje met vriendelijke opdrachten en sluiten af met de vraag of alles goed gaat. Soms antwoordt Hristina dat het niet goed gaat maar reacties blijven dan uit. Ze schrijft dit ook niet voor de aandacht. Ze wil gewoon niet iedere week hetzelfde.

Filmmaker Suzanne Raes vraagt haar op een dag wat ze zelf graag zou willen. Hristina wil fotograferen en Raes regelt een opleiding voor haar. Hristina fotografeert de lege huizen en de bende die is achtergelaten. Ze portretteert zichzelf in de bezemkast tussen de schoonmaakspullen. Alle foto’s zijn in zwartwit.

Het wordt duidelijk dat Hristina niet het soort leven leidt dat ze voor ogen had. Als afgestudeerd landbouweconome kon ze in Bulgarije geen baan krijgen. Ze kwam naar Nederland voor de vrijheid. En die vrijheid is maar relatief als je illegaal bent. Hristina accepteert deels dat dit haar leven is maar geeft zich niet gewonnen. Ze is een boeiende intelligente jonge vrouw en ze geeft het beroep werkster nieuwe dimensies.

Dat Raes met deze film niet goed genoeg bevonden is voor het competitieprogramma van het IDFA is vreemd. ‘De huizen van Hristina’ is een prachtige film.

Inmiddels behoort Bulgarije bij de EU en mag Hristina hier leven en wonen. Maar Hristina heeft haar huizen verlaten. Als getalenteerd fotografe is ze naar Japan vertrokken voor de komende tijd. Daar werkt ze aan een project met kunstenares Yuki Onishi die ze uitgebreid heeft gefotografeerd. De foto’s van Hristina Tasheva zijn op haar website te bekijken. Vergeet niet ook de film van Raes te bekijken. ‘De Huizen van Hristina’ is meer dan de moeite waard.

Miranda van der Hoek