The Human Voice (2020)

Recensie The Human Voice CinemagazineRegie: Pedro Almodóvar | 30 minuten | korte film, drama | Acteurs: Tilda Swinton, Agustín Almodóvar, Miguel Almodóvar, Pablo Almodóvar

‘The Human Voice’ is een korte film van Pedro Almodóvar, naar het ijzersterke toneelstuk ‘La voix humaine’ van Jean Cocteau. Met zijn kenmerkende visuele scherpte, geleidt het Spaanse wonderkind op leeftijd ons in dertig minuten langs de deconfiture van een verlaten vrouw.

De verlaten vrouw, een bekend personage in Almodóvars wereld, is het spiegelbeeld van de fatale vrouw – in beide gevallen notoire eenzamen. Tilda Swinton is de vertolkster, dat zit wel goed. We zien haar spullen kopen in een hobbywinkel, waarmee zij vervolgens wraak neemt op de man die haar heeft verlaten. Op een grappige manier.

Een hond drentelt door een schaars gemeubileerde loft, de vrouw is in slaap gevallen na haar gewelddadige actie. Ze werpt haar hoofd onder de douche zonder uit te kleden. We zijn dan nauwelijks 10 minuten ver, en ongeacht de verdere afwikkeling bevinden we ons in een echte Almodóvar, met muziek en beeld in harmonie.

Swinton is de solitaire focus van een eenakter – van origine een monoloog, en dat toneelmatige schuurt in het vervolg met de wondere cinema die Almodóvar zo eigen is. Het trekt zijn filmkunst eigenlijk in het normale; hij gaat in lijn staan met de conventies. Almodóvar is geen toneelregisseur en dat wringt. Misschien is het verwachtingspatroon ook te hoog.

Wat gezegd kan worden, is dat ‘The Human Voice’ teveel een pratend script is. Ongeacht de kwaliteiten van de actrice, die immens zijn, wordt het unieke talent van de meester niet benut in de monoloog van Swinton, en dat maakt deze korte film een plichtmatige operatie. De inhoud is niets zonder de vorm, en de vorm is bij Almodóvar leidend, of zou dat moeten zijn.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3

VOD-release: 25 maart 2021 (Picl en Vitamine Cineville)
DVD-release: 21 mei 2021