The Hundred-Foot Journey (2014)

Regie: Lasse Hallström | 123 minuten | komedie, drama | Acteurs: Helen Mirren, Om Puri, Manish Dayal, Charlotte Le Bon, Amit Shah, Farzana Dua Elahe, Dillon Mitra, Aria Pandya, Michel Blanc, Clément Sibony, Vincent Elbaz, Juhi Chawla, Alban Aumard, Shuna Lemoine, Antoine Blanquefort, Malcolm Granath, Abhijit Buddhisagar, Rohan Chand, Masood Akhtar, Arthur Mazet, Laetitia de Fombelle, Cédric Weber

Als er één film de term ‘zoetsappig’ rechtvaardigt, is het ‘The Hundred-Foot Journey’ van regisseur Lasse Hallström (‘Chocolat’, ‘Hachi’). En dat terwijl het allemaal draait om ‘the spice of life’. Had het dan niet met wat meer pit, een beetje kruidiger gekund? Het kabbelt allemaal wel heel erg genretechnisch voort. De originaliteit is in ‘The Hundred-Foot Journey’ ver te zoeken. Zet een Indiaas restaurant en haar kostgangers tegenover een haute French cuisine en laat deze twee elkaar uiteindelijk omarmen. Zeer voorspelbaar.

De Indiase familie Kadam, gevlucht uit Mumbai, vestigt zich in Londen. Na een jaar zetten ze koers naar Frankrijk en belanden per ongeluk (panne met de auto) in het pittoreske Saint Antonin. Ze kopen een oud perceel en beginnen een Indiaas restaurant, Maison Mumbai, pal tegenover het klassieke haute cuisine restaurant Le Saule Pleureur, bekroond met een Michelinster, van de bitchy Madame Mallory (Helen Mirren, met Frans accent). Zij probeert de ‘concurrentie’ op allerlei manieren dwars te zitten, totdat ook zij beseft dat de twee culturen van elkaar kunnen leren en elkaar aan kunnen vullen.

De voorheen hautaine en hooghartige Madame hengelt Hassan Kadam binnen voor een proefperiode. Dankzij diens invloeden scoort het restaurant een tweede Michelinster. Hassans ster is rijzende en hij weet de lokroep van het culinaire mekka, Parijs, niet te weerstaan. Binnen korte tijd maakt hij ook hier furore. Maar het is eenzaam aan de top en Hassan, verteert door heimwee en liefdesverdriet, besluit terug te keren naar zijn nieuwe ‘roots’, Marguerite (souschef bij Le Saule Pleureur) en Saint Antonin.

Twee restaurants tegenover elkaar op slechts dertig meter, zijnde hundred foot in het Engels. Zo, daarmee is de titel ook verklaard. Soms duurt het even voordat twee verschillende werelden – letterlijk in dit geval – de ‘oversteek’ maken. Op geen van de rollen valt iets aan te merken, maar het is allemaal wel zeer braaf. Modelzoons en dochters bij de alleenstaande Indiase pater familias (Om Puri), de onvermijdelijke romance die opbloeit tussen Hassan (Manish Dayal) en Marguerite en het zeer cheesy einde. “The proof of the pudding is in the making of an omelet”, laat Madame Mallory optekenen. Graag hadden wij die omelet nog kruidiger geserveerd gezien. ‘The Hundred-Foot Journey’ zadelt ons op met een vlees noch vis-menu en dat valt bij weinigen echt in de smaak…

Ruud Stift

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 9 oktober 2014
DVD- en blu-ray-release: 4 maart 2015