The Hunters 2: False Trail-Jägarna 2 (2011)

Regie: Kjell Sundvall | 125 minuten | thriller, misdaad | Acteurs: Rolf Lassgård, Peter Stormare, Annika Nordin, Kim Tjernström, Lo Kauppi, Jesper Barkselius, Eero Milonoff, Johan Paulsen, Ellenor Lindgren, Olav Häggmark, Jonas Hedlund, Yngve Dahlberg, Juho Milonoff, Elina Knihtilä, Michael Odhag

‘The Hunters’, of eigenlijk ‘Jägarna’ zoals de officiële Zweedse titel luidt, verscheen in 1996. De film was destijds in eigen land een enorm succes met als resultaat twee Guldbaggen awards (de jaarlijkse Zweedse filmprijzen). Ruim vijftien jaar later verschijnt het vervolg op deze zeer geslaagde thriller en maken we opnieuw kennis met de nuchtere rechercheur Erik (Rolf Lassgård). Wanneer er in zijn geboorteplaats een moord op een jonge vrouw heeft plaatsgevonden, wordt Erik, die zelf inmiddels in Stockholm werkzaam is, als landelijke politieagent op de zaak gezet. Iets waar hijzelf overigens niet blij mee is, hij heeft nogal pijnlijke herinneringen aan zijn geboorteplaatsje overgehouden en staat niet bepaald te springen om terug te gaan. Uiteindelijk heeft hij weinig keuze en komt hij er bij aankomst achter dat de moord een stuk gecompliceerder is dan in eerste instantie gedacht.

Hoewel het hier dus om een vervolgdeel gaat, is het verhaal zonder het origineel gezien te hebben ook prima te volgen. Er wordt wel regelmatig naar het eerste deel, waarin Erik op pijnlijke wijze niet kon voorkomen dat zijn broer uiteindelijk zelfmoord pleegde; een verleden dat hij maar moeilijk kan vergeten, gerefereerd, maar gedurende de film kom je er vanzelf achter wat er zich in het verleden heeft afgespeeld.

Vanaf de openingsscène is het duidelijk dat het hier om een pure thriller gaat. In deze fraaie scène zien we eerst een groep jagers door een bos lopen en vervolgens krijgen we ineens een zwaar gewonde vrouw in beeld die probeert te vluchten voor haar leven. De camera zoomt vervolgens helemaal uit tot ver boven het bos en door middel van een droge knal wordt het lot van de vrouw duidelijk gemaakt. Met deze scène is de toon gezet en de heerlijke kille, mysterieuze sfeer die meteen duidelijk is zal de rest van de film niet meer weggaan. Een sfeer die lichtelijk doet denken aan ‘The Girl With the Dragon Tattoo’, hoewel laatstgenoemde wel wat donkerder en luguberder is. Ook de muziek draagt zijn steentje bij aan de gehele sfeer, met name tijdens een emotionele begrafenis later in de film zorgt deze voor koude rillingen.

Naast de sfeer verdient ook het acteerwerk een pluim. Rolf Lassgård, die in eigen land in het verleden al eens de Guldbaggen award voor beste acteur in de wacht wist te slepen, overtuigt als de enorm nuchtere, bijna chagrijnige rechercheur Erik. Je ziet hem duidelijk worstelen met het verleden en zijn vele kopzorgen. Ook de ondersteunende cast stelt niet teleur en de rollen van de gestoorde hoofdverdachte Jari Lipponen (Eero Milonoff) en het lokale hoofd van de politie, Torsten genaamd (gespeeld door de zeer ervaren Peter Stormare) overtuigen.

Wat iets minder overtuigt is de spanningsboog van de film. ‘The Hunters 2’ wordt naar het einde toe steeds meer een detectivefilm. Normaal gesproken hoeft daar niks mis mee te zijn, ware het niet dat het halverwege de film al helemaal duidelijk is wie de dader is. Een groot deel van de spanning is dus weg. Het tweede deel is dan ook meer een zoektocht naar bewijs en deze zoektocht neemt meer dan een uur in beslag, wat echt te lang is. Was de spanning wat langer gehandhaafd gebleven, dan hadden we hier met een echte topper te maken gehad, nu is helaas de angel te vroeg uit de film gehaald. Dit neemt niet weg dat ‘The Hunters 2’ een hele interessante thriller is geworden die door met name de heerlijke sfeer zeker een aanrader is.

Martijn Scheepers

‘The Hunters 2: False Trail’ verschijnt dinsdag 24 januari 2012 op DVD.