The Hustle (2019)

Regie: Chris Addison | 93 minuten | komedie, misdaad | Acteurs: Rebel Wilson, Anne Hathaway, Timothy Simons, Douggie McMeekin, Casper Christensen, Ingrid Oliver, Nicholas Woodeson, John Hales, Dean Norris, Francisco Labbe, Aaron Neil, Alex Sharp, Bruno Sevilla, Rebekah Staton, Emma Davies, Rob Delaney

Het zal je gebeuren. Gevraagd worden om in de voetsporen te treden van Brando, Niven, Caine en (Steve) Martin. Toch is dat wat de actrices Anne Hathaway en Rebel Wilson overkwam toen ze werden gevraagd voor ‘The Hustle’. Deze Amerikaanse komedie is een remake van ‘Dirty Rotten Scoundrels’ (1988, Caine en Martin), op zijn beurt weer een remake van ‘Bedtime Story’ (1964, Brando en Niven). Die voorgangers werden enthousiast onthaald, hoe zit het met deze navolger?

In ‘The Hustle’ maken we kennis met Penny Rust en Josephine Chesterfield, twee oplichtsters van totaal verschillend niveau. Josephine is op het oog een keurige Engelse dame, residerend in een luxueuze villa aan de Côte d’Azur. Penny is een enigszins dikke Amerikaanse lolbroek, die haar vaderland ontvlucht omdat de grond iets te heet wordt onder haar oplichtersvoeten. Bij toeval belandt ze in hetzelfde stadje als Josephine. In eerste instantie slaan de dames de handen ineen, in tweede instantie blijkt dat geen succes. Dus gaan ze een weddenschap aan om een superrijke ICT-nerd op te lichten. De beste oplichtster krijgt dan de rechten over het lokale territorium.

‘The Hustle’ draait net als zijn voorgangers om de botsing tussen een aristocratisch Engels personage en een meer platte Amerikaanse oplichter. Geen wonder dat de film een combinatie is van platte komedie en stijlvolle oplichtersfilm. De ingenieuze manier waarop de vrouwen de boel oplichten is handig in elkaar gedraaid, waarbij de toeschouwer net iets eerder doorheeft dan het slachtoffer wat er gebeurt. De platte grappen daarentegen zie je van verre aankomen en zijn vaak niet om aan te zien. Rebel Wilson in een middeleeuws kuisheidsharnas, dat genre.

Deze combinatie zal niet bij iedereen goed vallen, maar de makers hebben in ieder geval hun best gedaan voor een optimaal resultaat. Rebel Wilson past perfect in de rol van de vulgaire (maar aandoenlijke) Penny. Anne Hathaway is redelijk in haar rol van Josephine, maar geweldig wanneer die zich vermomd als de befaamde dokter Schauffhausen. Dan blijkt Hathaway een fantastische comédienne, gortdroog en hilarisch tegelijk.

Ook voor het overige hebben de makers goed hun werk gedaan. Fijne muziek, aardige humor, prima bijrollen en een lekker zomers decor. Je zou bijna vergeten dat de combinatie van hoog en laag vaak niet werkt. Want uiteindelijk is ‘The Hustle’ als kaviaar met Vlaamse friet: afzonderlijk goed te genieten, als combinatie minder geslaagd.

Henny Wouters

Waardering: 3

Bioscooprelease: 16 mei 2019