The Hypnotist – Hypnotisören (2012)

Regie: Lasse Hallström | 122 minuten | misdaad, drama, thriller | Acteurs: Tobias Zilliacus, Mikael Persbrandt, Lena Olin, Helena af Sandeberg, Jonatan Bökman, Oscar Pettersson, Eva Melander, Anna Azcarate, Johan Hallström, Göran Thorell, Jan Waldekranz, Emma Mehonic, Tomas Magnusson, Nadja Josephson, Ulf Eklund, Claes Hartelius

De Zweedse regisseur Lasse Hallström heeft besloten om na 25 jaar weer film in zijn thuisland te maken en daarvoor een roman van thrillerauteur ‘Lars Kepler’ te verfilmen; eigenlijk een pseudoniem van schrijversechtpaar Alexandra Coelho en Alexander Ahndoril. Hun debuutroman ‘Hypnose’ werd direct een bestseller en is goed op weg om in de voetsporen te treden van de Millenniumtrilogie van Stieg Larsson, als zal het de verkoop van die boeken waarschijnlijk niet evenaren. Een veilige keuze dus, van Hallström, die vooral bekend is van kwalitatieve publieksfavorieten als ‘Chocolat’ en ‘What’s Eating Gilbert Grape’. De keuze voor een misdaadfilm lijkt behalve het algehele succes van de Scandinavische thriller geen persoonlijke noodzaak van de regisseur geweest.

‘The Hypnotist’ vertelt het verhaal van een moordpartij op een Zweeds gezin. Vader, moeder en dochtertje zijn door tientallen messteken om het leven gebracht en tienerzoon Lucas heeft de bloederige slachting ternauwernood overleefd. Nu ligt hij in coma, dus hij kan de politie die op de zaak wordt gezet niets vertellen. Rechercheur Joona Linna komt erachter dat er ook nog een oudere zus blijkt te leven en vreest voor haar leven. Lucas is haar enige redding en móet praten. In het ziekenhuis schiet de behandelend arts hem te hulp: ze belt Erik, een uitgerangeerde arts en hypnotiseur die de jongen misschien kan laten praten.

Erik blijkt zijn hypnosepraktijken tien jaar geleden vaarwel gezegd te hebben, na een schijnbaar valse beschuldiging van kindermisbruik. Niet alleen zijn carrière zit in het slop; zijn huwelijk met schilderes Simone (gespeeld door Hallströms echtgenote Lena Olin) bestaat louter uit verwijten over en weer met als afwisseling het toedienen van injecties bij zijn jonge tienerzoon die lijdt aan hemoglobine. Hij slaapt niet zonder zware slaappillen en als hij pech heeft ook nog op de bank. Erik laat zich overhalen om door middel van hypnose informatie uit de enige overlevende van het drama te halen. Vanaf dat moment raakt Erik zelf verstrikt in de zaak en wordt zijn eigen zoontje ontvoerd, waarschijnlijk door de moordenaar. Inspecteur Linna bijt zich vast in de zaak en raakt nauw betrokken bij Erik en zijn gezin.

Hallström weet geslaagd af te wisselen tussen de rustige privéscènes bij de hoofdpersonen en de spannende delen die het onderzoek verbeelden, met af en toe een heus schrikeffect tussendoor. Linna leren we nauwelijks kennen maar wordt neergezet als een prototype inspecteur: een verstokte vrijgezel die zelfs tijdens een date met de zaak bezig is maar eigenlijk een klein hartje blijkt te hebben. De uitwerking van het thrillergedeelte is op momenten absoluut spannend – met de hypnosesessies als vondst om het publiek mee te laten gaan in het verhaal – maar tegen het einde is er weinig verrassends over. De obligate spanning van het moment dat Linna helemaal alleen de climax tegemoet gaat omdat hij niet op versterking wil wachten, doet niet zoveel en het ‘eind goed al goed’-slot is ronduit oppervlakkig en sentimenteel.

Naar verluidt is dit de eerste film geweest in een reeks over Inspecteur Linna, waarin de sterke acteur Tobias Zilliacus volgens de producenten hopelijk de hoofdrol op zijn rekening blijft nemen. Een verdere kennismaking met Joona Linna’s persoon is dan een vereiste, en een soberder Scandinavische uitwerking zonder clichématige Hollywoodsentimenten een aanrader.

Ruby Sanders

Waardering: 3

Bioscooprelease: 3 januari 2013
DVD-release: 19 september 2013