The Ice Harvest (2005)

Regie: Harold Ramis | 88 minuten | drama, komedie, misdaad, thriller | Acteurs: John Cusack, Billy Bob Thornton, Connie Nielsen, Lara Phillips, Bill Noble, Randy Quaid, Oliver Platt, Brad Smith, Ned Bellamy, Mike Starr, T.J. Jagodowski, Meghan Maureen McDonough, Tab Baker

Een grappig plot, een hele rits aan goede acteurs en actrices en een prima regisseur (o.a. ‘Analyze This’ & ‘Analyze That’). Op het eerste gezicht lijkt er niks mis te kunnen gaan met deze film, maar ‘The Ice Harvest’ is het bewijs dat zelfs met al deze onderdelen, een film de plank volledig mis kan slaan. Want de nieuwe film van Harold Ramis is alles behalve wat het impliceert te zijn: een grappige misdaadkomedie.

Waar een eerste samenwerking tussen John Cusack en Billy Bob Thornton nog tot een redelijk succes op het witte doek uitgroeide (‘Pushing Tin’, 1999, over de concurrentiestrijd tussen twee air traffic controllers), loopt het met deze productie jammerlijk mis. In ‘The Ice Harvest’ stelen de partners in crime Charlie Arglist en Vic Cavenaugh $2.147.000 van stadsbaas Bill Guerrard. Op zich heeft de film een aardige invalshoek te pakken, of in ieder geval origineel, aangezien meestal de misdaad centraal staat en niet de nasleep ervan. Maar met name het begin is erg saai en langdradig, en het wordt maar niet beter. Bovendien slaat de humor erin gewoon niet aan, het blijft bij flauwe en oppervlakkige clichés terwijl er zoveel leuks van had kunnen komen.

Wanneer Charlie en Vic aan elkaar gaan twijfelen slaat de paniek toe en verandert ‘The Ice Harvest’ van het ene moment op het andere in een psychologisch spelletje. Wie zal wie oplichten? En wie is nog te vertrouwen? Het is inmiddels al zo vaak gebruikt dat de rest van het script makkelijk kan worden ingevuld: Charlie vermoordt zijn partner omdat hij bang is dat hij anders het slachtoffer zal worden, en belandt uiteindelijk alsnog in de problemen wanneer ‘geheel onverwacht’ de knappe en intelligente vrouw in de film, Renata, ook niet helemaal onschuldig blijkt te zijn. Nog belangrijker dan de vraag wie er uiteindelijk met het geld vandoor zal gaan, is bijna hoe al deze toch gerenommeerde acteurs zich hebben kunnen laten strikken voor een dergelijke film!

Voor wie na een uur nog hoopt dat de film toch leuk zal worden, heeft ‘The Ice Harvest’ nog een verrassing in petto. Je zou haast denken dat Ramis zijn film wilde redden door er, aangezien de grappen en spanning niet werkten, dan maar een flinke dosis actie en geweld in te stoppen. Want in één van de laatste scènes worden er messen in voeten gestoken, staan mensen weer op nadat ze met een shotgun in hun gezicht zijn geschoten en lijkt het haast stoer te zijn om alles zo grof mogelijk in beeld te brengen. Iets wat natuurlijk niet ten goede komt aan de geloofwaardigheid van de film, en nog minder aan de waardering ervan.

Met of zonder de goede cast en regisseur, om echt succesvol te zijn had ‘The Ice Harvest’ óf heel erg grappig moeten zijn, óf ontzettend spannend. Nu is het geen van beide. En dan kunnen er in de kerstperiode nog zoveel sneeuwsterren te zien zijn, deze film komt niet weg met meer dan één sterretje. Voor de dronken Oliver Platt.

Julien van Alphen

Waardering: 1

Bioscooprelease: 2 februari 2006