The Imitation Game (2014)

Regie: Morten Tyldum | 113 minuten| biografie, drama, thriller, oorlog | Acteurs: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Rory Kinnear, Allen Leech, Matthew Beard, Charles Dance, Mark Strong, James Northcote, Tom Goodman-Hill, Steven Waddington, Ilan Goodman, Jack Tarlton, Alex Lawther, Jack Bannon

Hij was de geestelijk vader van de hedendaagse computer. Volgens Winston Churchill waren zijn inspanningen essentieel voor de Geallieerde overwinning van de Tweede Wereldoorlog. Als je dit zo hoort, dan is het eigenlijk niet meer dan logisch dat er een biopic over de Britse Alan Turing is gemaakt.

Met Benedict Cumberbatch in de hoofdrol heeft de Noorse regisseur Morten Tyldum in zijn Engelstalige debuut, ‘The Imitation Game’, een van de meest gewilde Britse acteurs van Hollywood te pakken. Ook de ondersteunende cast van onder andere Mark Strong, Matthew Goode en Keira Knightley zijn niet de minste. met het acteerniveau zit het dus wel snor.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog lijken de nazi’s aan de winnende hand te zijn door hun zogeheten Enigma-codeermachine. In het diepste geheim wordt er in Groot-Brittannië onder leiding van wiskundige Alan Turing (Benedict Cumberbatch) dag en nacht gewerkt om deze code te ontcijferen.

Zijn genie wordt overschaduwd door zijn sociale handicap, waardoor de onderlinge samenwerking met een team van cryptologen verre van vloeiend verloopt. De druk om te presteren wordt steeds meer opgevoerd, zeker wanneer de decodeermachine die is ontwikkeld niet naar behoren lijkt te werken. Ook het geheim wat Alan met zich meedraagt blijkt steeds meer zijn tol te eisen.

Wie Russell Crowe ooit heeft zien schitteren als John Nash, zal zeker parallellen kunnen trekken tussen ’A Beautiful Mind’ en ‘The Imitation Game’; beide gaan over een geniale man die te lijden heeft onder zijn sociale onvermogen. De drie verschillende tijdslijnen in ‘The Imitation Game’ – de film speelt zich af in 1927, tijdens de Tweede Wereldoorlog en in de jaren vijftig – zorgen voor een afwisselende en interessante verhaalopbouw.  Hierdoor krijg je daadwerkelijk het gevoel dat je het personage van Alan Turing goed leert kennen. Benedict Cumberbatch verkeert in topvorm. Zijn meeslepende vertolking van deze Britse pionier is minstens zo geniaal als de man zelf. De geweldige dialogen vullen de hoogstaande acteerprestaties mooi aan.

Van de cast en setting tot aan de door het London Philharmonic Orchestra gespeelde soundtrack; ‘The Imitation Game’ kon, afgezien van de regisseur, niet veel Britser aanvoelen. De verschillende intriges in het verhaal kunnen doen denken aan een spionagethriller, maar de levensweg van Turing blijft centraal. Het thema van zijn seksualiteit neemt tegen het einde de overhand, maar is van belang om een compleet beeld te kunnen geven.

De overtuigende aankleding, een geweldig centraal optreden van Benedict Cumberbatch en een uitstekend verhaal zorgen ervoor dat waargebeurde verhaal van ‘The Imitation Game’ het zien meer dan waard is. Al is het alleen zodat je de vraag “Wie is een van de grondleggers van de hedendaagse computer?” met enige onderbouwing kunt beantwoorden.

Scott van der Winden

Waardering: 4

Bioscooprelease: 8 januari 2015
DVD- en blu-ray-release: 12 mei 2015