The Immaculate Conception of Little Dizzle (2009)

Regie: David Russo | 142 minuten | drama, komedie | Acteurs: Marshall Allman, Melissa D. Brown, Jay Wesley Cochran, S. Joe Downing, Bryan Glasow, Aaron Hart, Russell Hodgkinson, Jeremiah Leathart, Richard Lefebvre, Toan Le, Natasha Lyonne, Agatha Nowicki, Robert Power, Tania Raymonde, Lance Rosen

De debuutfilm van voorheen korte filmregisseur David Russo ‘The Immaculate Conception of Little Dizzle’ sleepte in 2009 de juryprijs (‘beste regisseur’) op het Fant-Asia Festival en werd officieel geselecteerd voor het beroemde Sundance Filmfestival. Russo’s film kan op zijn minst uniek worden genoemd. Origineel, absurd, bizar, komisch cynisch met toch een lichte, menselijke ondertoon. Van kantoorpesterij tot toilethumor, van pretentieuze kunst tot biochemische experimenten. ‘The Immaculate Conception of Little Dizzle’ lijkt een ‘trip’ gone bad. ‘Trainspotting’ meets ‘Clerks’? Want we zien hallucinaties verfilmd zoals we die nog nooit eerder hebben gezien. Uitspraken van de hoofdrolspelers die als een soort 3D striptekstballon blijven hangen, visueel zeer aantrekkelijk en hoogst origineel.

Het verhaal in een notendop: Dory (prima geloofwaardig gespeeld door de voornamelijk van tv-series bekende Marshall Allman), een IT-dataverwerker, wordt ontslagen en besluit in arren moede te gaan werken bij schoonmaakbedrijf Spiffy Jiffy. Daar ontmoet hij rare, zeer onaangepaste collega’s zoals mentor OC (prachtrol van Vince Vieluf), het haat/liefde stel Ethyl en Methyl en de ‘baas’ in vrouwenkleren Weird William. s’Nachts maken ze het kantoor schoon van een dubieus, met biochemie experimenterend bedrijf. Ongewild worden ze als proefkonijn gebruikt. De schoonmakers eten zich namelijk ongans aan de her en der expres voor de grijp liggende bijzondere koekjes. Hun verslaving aan deze chemisch gemanipuleerde koekjes leidt tot vreemde hallucinaties en aparte bijwerkingen, vooral bij de mannen. Buikpijn in de allerhoogste graad. Mannen die ‘zwanger’ blijken te zijn van kleine doorzichtig blauwe visachtige wezens? Ja, dat is wat onbevoegd testen met je doet.

Zien is geloven, dat is eigenlijk de samenvatting van ‘The Immaculate Conception of Little Dizzle’. De kleurrijke hallucinaties, de humor (toiletkunstexpo van OC en de wilde kantoorseks van Ethyl en Methyl tijdens het werk), de perfecte muzikale score en de veelheid aan rare computereffecten maken van de film een echte ‘one of a kind’. Stranger than fiction. Een hyperactieve, vreemde en volstrekt unieke filmbeleving. Cult met een hoofdletter C.

Vince Vieluf steelt de show als maniakale, luide mentor van Dory. Ook Ethyl (Tania Raymonde) en Methyl (Tygh Runyan) laten een onuitwisbare indruk achter. Allmann verdient een grote pluim. Hij speelt de wereldvreemde, religieuze fanaat Dory zeer fragiel en kwetsbaar. ‘The Immaculate Conception of Little Dizzle’ is een crossover van drama/horror/komedie/politieke thriller. Een rollercoaster ride voor de hersenen. En ach, de paar losse eindjes nemen we beginnend regisseur Russo niet al te kwalijk…

Ruud Stift