The Immigrant – A Modern Columbus (1917)

Regie: Charles Chaplin | 21 minuten | komedie, korte film | Acteurs: Charles Chaplin, Edna Purviance, Eric Campbell, Albert Austin, Henry Bergman, John Rand, Tiny Sandford

Charlie Chaplin had geen fijne jeugd. Alle op jonge leeftijd kreeg hij te maken met armoede, honger, wreedheden en eenzaamheid. In zijn stomme films maakt hij duidelijk hoe hij over dit soort onderwerpen denk. Zo ook in de korte film ‘The Immigrant’.

De film is gewoon erg leuk. Chaplin komt aan in het rijke land en ontmoet Edna. Hij neemt haar mee uit eten, maar ontdekt dan dat hij helemaal geen geld meer heeft. Dat lost hij op een creatieve manier op. Het is meer deze boodschap dan de grappen waardoor deze film zo bekend werd. Met ‘The Immigrant’ laat Chaplin zien dat vluchtelingen en immigranten ook normale mensen zijn. Deze mannen en vrouwen zijn gewoon op zoek naar een beter leven, maar worden door grenzen tegen gehouden. Dat vindt Chaplin duidelijk belachelijk: in het verleden noemde Chaplin zichzelf ook wel een wereldbewoner.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 4.5