The Importance of Sweet and Salt (2012)

Regie: Benoit de Clerck | 13 minuten | korte film | Acteurs: Jan Vergote, Hélène Devos, Bart Hollanders, Véronique Buysse

Wie van plan is om binnenkort zijn huwelijksgeloften af te leggen kan beter niet naar  ‘The Importance of Sweet and Salt‘ gaan kijken. Het mannelijk hoofdpersonage zit letterlijk gevangen in zijn huwelijk met een sardonische vrouw. Nog nooit was gekibbel over het avondeten zo griezelig.

In de supermarkt wordt de man geconfronteerd met een pratende vis die zich eveneens in een penibele situatie bevindt. Er ontstaat een dialoog tussen de twee pechvogels waarbij de vis met een sappig accent enkele scherpe levenswijsheden uit zijn vinnen schudt. Voor de man is dit het sein om de stoute schoenen aan te trekken. Maar het slechte karakter van zijn vrouw, die haar echtgenoot aan het lijntje houdt als een visser, probeert daar een stokje voor te steken.

Klinkt dit allemaal behoorlijk van de pot gerukt? Wel, dat is het ook. Benoit De Clerck serveert hier absurdisme van het hoogste niveau. En wij gingen helemaal op in dit sfeerrijke en originele idee. Het is de verdienste van De Clerck die nergens de aandacht laat verslappen maar erover waakt dat zijn film zich nergens verliest in goedkope kolder. Naast de vis valt vooral de vrouw from hell op. Het mens bezorgde ons ijskoud angstzweet.

Voortaan bekijken we dat stukje vis op ons bord op een heel andere manier.

Jochem Geelen

‘The Importance of Sweet and Salt’ verschijnt dinsdag 22 oktober 2013 op DVD en blu-ray (Selected Shorts #15: De beste Vlaamse kortfilms).