The Invention of Lying (2009)

Regie: Ricky Gervais, Matthew Robinson | 95 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Ricky Gervais, Jennifer Garner, Jonah Hill, Louis C.K., Jeffrey Tambor, Fionnula Flanagan, Rob Lowe, Tina Fey, Donna Sorbello, Stephanie March, Ruben Santiago-Hudson, John Hodgman, Jimmi Simpson, Martin Starr, Nathan Corddry, Jason Bateman, Christopher Guest, Philip Seymour Hoffman, Alton Fitzgerald White, Edward Norton, Roz Ryan, Michael Patrick Gough, Arnie Burton, Ashlie Atkinson, Bobby Moynihan, Shaun Williamson, Stephen Merchant, Cole Jensen, Conner Rayburn, Lisa Paige Robinson, Matt Stadelmann, Donald Foley

De Brit Ricky Gervais maakte naam met de series “The Office” en “Extras”, series die hij samen met maatje Stephen Merchant schreef. Inmiddels begint Gervais steeds meer voeten in de Amerikaanse aarde te krijgen. Voor de romantische komedie ‘The Invention of Lying’ (Het ontstaan van het liegen) vond Gervais een schrijf- en regiepartner in Matthew Robinson. Het verhaal speelt zich af in een wereld waarin niemand kan liegen.

Gervais speelt superloser Mark Bellison, een scriptschrijver bij Lecture Films. Zijn scripts, over gebeurtenissen in de 14e eeuw, vallen slecht bij het publiek en ontslag hangt hem boven het hoofd. In een wereld waarin iedereen altijd eerlijk voor zijn mening uitkomt, heeft Mark het niet makkelijk. Vooral directiesecretaresse Shelley (een heerlijk rolletje van comédienne Tina Fey) neemt hem rauw, onomwonden op de korrel en ook ‘pretty boy’ en succesvol collega Brad Kessler (Rob Lowe) laat geen mogelijkheid onbenut om Mark te kleineren. Ook de vrouw waar Mark al jaren heimelijk verliefd op is, Anna McDoogles (Jennifer Garner) laat op de eerste ‘date’ weten dat Mark natuurlijk nooit het meest geschikt zal zijn als ‘genenleverancier’.

Als Mark zijn laatste spaarcenten op wil nemen, gebeurt er iets bijzonders in zijn hersenen. Ineens kan hij glashard liegen. Een leugentje om bestwil hier en daar heeft zo zijn voordelen, daar komt Mark al snel achter. Om zijn moeder een angstige dood te besparen, verzint hij een prachtig verhaal over al het moois wat haar daarna te wachten staat. Dit wordt over de gehele wereld als nieuw evangelie gezien en Mark, die als enige met ‘the man in the sky’ blijkt te kunnen praten, moet in een hilarische scène uitleggen aan welke tien regels iedereen moet voldoen om in de hemel te komen. Alles wat Mark zegt, wordt geslikt als zoete koek en ook zijn scripts (‘De Zwarte Pest!’) over de meest oninteressante eeuw worden kaskrakers. Maar, ondanks zijn verhoogde status weet hij nog steeds niet door te dringen tot het hart van zijn liefje Anna. Haar moeder ziet haar liever trouwen met de arrogante Brad, de beste ‘genenleverancier die haar dochter zich kan wensen’. Kortom, al de leugens hebben Mark niet echt gelukkig gemaakt. Uiteindelijk besluit hij toch weer voor eerlijk te gaan. Maar of hij daarmee Anna voor zich weet te winnen?

Het einde van de film is een beetje cheesy. De afloop valt eigenlijk wel te raden. ‘The Invention of Lying’ is vaardig gemaakt en heeft leuke tekstuele en visuele vondsten (de reclames van Coke versus Pepsi, de Tien Geboden geschreven op twee pizzadozen en het glas in lood in de kerk ofwel ‘a quiet place to think about the man in the sky’). Humor op zijn Brits, in een traag tempo zonder al te scherpe randjes. Onderhoudend, maar weinig beklijvend. Met leuke bijrollen van Philip Seymour Hoffman als barman en Edward Norton als overijverige politieagent, dat wel.

Ruud Stift

Waardering: 2.5