The Jackie Robinson Story (1950)

Regie: Alfred E. Green | 76 minuten | drama, biografie, sport | Acteurs: Jackie Robinson, Ruby Dee, Minor Watson, Louise Beavers, Richard Lane, Harry Shannon, Ben Lessy, Bill Spaulding, Billy Wayne, Joel Fluellen, Bernie Hamilton, Kenny Washington, Pat Flaherty, Larry McGrath, Emmett Smith, Howard Smith, Howard Louis MacNeely, George Dockstader, Marvelle Andre, Laurence Criner, Joe Devlin, Jimmie Dodd, Roy Glenn, Joe Gray, Dewey Robinson, Ben Welden, Dick Wessel

Jack Roosevelt ‘Jackie’ Robinson (1919-1972) was in 1947 de allereerste Afro-Amerikaanse Major League honkbalspeler. In 1962 is Jackie opgenomen in The Baseball Hall of Fame. Deze film is een eerbetoon aan zijn veelbewogen leven. Jackie speelt de hoofdrol zelf. Meestal is dit niet zo’n goed idee, maar hier gaat het wel. Misschien dat een echte acteur zoals Blair Underwood charismatischer als Jackie is zoals in de tv-film ‘Soul of the Game’ (1996). Maar Jackie komt hier natuurlijk over. Van welke acteur had men het trouwens geloofd dat hij enorm goed is in honkbal, basketbal, football en rennen? Je stoort je er niet aan en het geeft de film een persoonlijk tintje. Hij brak de kleurenbarrière in het Amerikaanse honkbal. Je weet dat de spelers in het begin echt niet met hem wilde overgooien en dat het publiek werkelijk racistische leuzen naar zijn hoofd heeft geslingerd.

Helaas is deze film een beknopt stuk geworden. Het doet de man die tegen veel vooroordelen heeft moeten opboksen weinig recht. Zijn verhaal is een belangrijk stukje Amerikaanse historie. Maar ‘The Jackie Robinson Story’ heeft een rap tempo en weinig achtergrondverhaal. We schakelen snel van zijn jeugd naar UCLA, het leger, de Triple-A Montreal Royals, Brooklyn Dodgers en uiteindelijk de politiek. Je verveelt je dus geen moment tijdens de film. Maar de motieven van Branch Rickey, de voorzitter van de Dodgers worden weinig belicht.

De film, in de jaren 50 gemaakt, behandelt de discriminatie vluchtig en voorzichtig. Het leven in het leger wordt niet getoond evenals zijn werk als rechtenactivist. Het is dus een weinig confronterende film, maar dat is verklaarbaar. In de periode van de release was racisme geen gewaardeerd filmonderwerp. Louise Beavers, Joel Fluellen, Ruby Dee spelen de moeder, broer en vrouw van Jackie maar hun rollen zijn helaas maar klein. Vooral de relatie met zijn toegewijde vrouw Rae had meer aandacht verdiend.

Ondanks het gebrek aan vulling is ‘The Jackie Robinson Story’ wel aardig om te zien. Je mag de sportieve en beleefde Jackie wel. Echt onder de indruk zul je niet zijn, maar als je de beknopte en feelgood versie van het verhaal van Jackie Robinson wil horen, dan is dit de film ervoor. Voor sportende kinderen is dit ook geen verkeerde keuze.

Sarita Koendjbiharie