The Jonestown Haunting (2020)

Recensie The Jonestown Haunting CinemagazineRegie: Andrew Jones | 85 minuten | misdaad, drama | Acteurs: Derek Nelson, William Meredith, Andromeda Godfrey, Tiffany Ceri, Harriet Rees, Joshua C Jackson, Shirley Cook Brooks, Brendan Purcell, Robert Graham, Doug Cooper, Albert Clogston, Severin Ritter, Kevin Stemp, Marc Graham, Leah Jenkins, David Bridle, Lee Graham, Sorley Rome, Courtney Bartle, Sam Rome, Louis Graham

‘Gebaseerd op een waargebeurd verhaal’ is een kreet die het goed doet bij veel filmkijkers. De werkelijkheid is vaak vreemder dan fictie en dat kan mooie producties opleveren. Films die ontroeren en inspireren, omdat je getuige bent van normale mensen die fikse tegenslag moeten verwerken. Meestal komt de hoofdpersoon er sterker uit en blijkt de menselijke geest elastischer dan gedacht werd. Veelfilmer Andrew Jones liet zich ook inspireren op de realiteit, maar het leverde geen inspirerende exercitie op. Wel een dubieus en ronduit ranzig vehikel…

In ‘The Jonestown Haunting’ draait het om Sarah. Deze vrouw overleefde in 1978 het bloedbad in Jonestown. In deze Amerikaanse stad was Jim Jones actief. Deze sekteleider had ruzie met de autoriteiten en in een ultieme wanhoopsdaad liet hij zijn sekteleden gif innemen. Talloze mensen – waaronder jonge kinderen – vonden de dood en Jones besloot zijn eigen leven te nemen. Tien jaar na deze afschuwelijke tragedie besluit Sarah naar het onderkomen van de sekte terug te keren. Ze ontdekt dat de doden leven!

Jones baseerde zijn goedkope horrorfilm op feiten (de collectieve zelfmoord in Jonestown vond echt plaats en kostte tientallen levens) en besprenkelt deze waargebeurde tragedie met bovennatuurlijke elementen. Het resulteert in een nogal dubieuze film waar de familie van de slachtoffers maar beter niet naar kan kijken. Het is nogal smakeloos om een tragische gebeurtenis te misbruiken voor een slappe griezelfilm met spookelementen. Jones flikte hetzelfde trucje al eerder. Ook zijn ‘The Manson Family Massacre’ bracht fantasie en realiteit samen. En ja, dat was ook nogal pijnlijk om te zien (en niet alleen vanwege het gebrek aan kwaliteit).

Smakeloos of niet: valt er nog wat te griezelen? Neuh, niet echt. Jones’ truc is om de aandacht te trekken met echte drama’s en deze van een paar povere horrorpassages te voorzien. De shock value is hoog, maar dat ligt niet aan de hoeveelheid gore. Wat rest is een amateuristisch gemaakte low budget-film vol hysterisch acteerwerk, slappe special effects en een dubieuze insteek.

Frank v.d. Ven

Waardering: 0.5

VOD-release: 10 maart 2021
DVD-release: 10 maart 2021