The Judge (2014)

Regie: David Dobkin | 142 minuten | drama | Acteurs: Robert Downey Jr., Vera Farmiga, Dax Shepard, Robert Duvall, Leighton Meester, Billy Bob Thornton, Sarah Lancaster, Vincent D’Onofrio, David Krumholtz, Balthazar Getty, Ian Nelson, Emma Tremblay, Grace Zabriskie, Ken Howard, Jeremy Strong, Matt Riedy, Jeremy Holm

De acteercarrière van Robert Downey Jr. loopt op rolletjes. Na een periode van verslaving heeft hij zijn reputatie gestaag opgebouwd en inmiddels zijn er meerdere filmseries (‘Iron Man’, ‘Sherlock Holmes’) waarin hij pontificaal te zien is. Het produceren van films is populair bij succesvolle acteurs dus de volgende stap was snel gezet.

Samen met vrouw Susan richtte hij productiemaatschappij Team Downey op. ‘The Judge’ is het eerste project dat hiervandaan komt. Een imposante cast met onder andere Robert Duvall, Billy Bob Thornton en Vera Farmiga was makkelijk geregeld en regisseur David Dobkin (‘Wedding Crashers’, ‘The Change Up’) mocht het geheel in goede banen leiden.

Advocaat Hank Palmer (Robert Downey Jr.) staat te boek staat als een van de beste advocaten in Chicago, ten kost van zijn privéleven. Zijn gezin ziet hij amper, een scheiding ligt op de loer en zijn vader heeft hij al jaren niet gesproken. In dit laatste komt verandering na het plotselinge overlijden van zijn moeder.

Blijkbaar valt de appel niet ver van de boom; vader Joseph Palmer (Robert Duvall) is rechter in het pittoreske Carlinville, Indiana. Na een ellendig weerzien wil Hank de eerste vlucht terug richting Chicago te nemen, maar na een verontrustend telefoontje van broer Glen (Vincent D’Onofrio) besluit hij hierop terug te komen. Vader Joseph blijkt te zijn opgepakt in verband met een verkeersongeluk en goeie advocaten zijn schaars in Carlinville.

In tegenstelling tot de titel hoeft bij ‘The Judge’ geen groots rechtszaaldrama à la ‘To Kill a Mocking Bird’ worden verwacht. Hier wordt een moeizame relatie tussen vader en zoon volledig ontleed met een rechtszaak die zich mondjesmaat op de achtergrond afpeelt. Veel oud zeer wordt naar boven gehaald en veelgebruikte clichés worden niet ontweken.

Robert Downey Jr. is precies zoals we hem kennen van zijn andere films; gevat, zelfverzekerd en neurotisch. Altijd leuk om te zien maar waakzaamheid is Downey Jr. aangeraden, erg veelzijdig is het zo allemaal niet. Robert Duvall laat zien het acteerkunstje op 83-jarige leeftijd nog niet te zijn verleerd. Ook de overige cast is van een zodanig niveau dat ze andere  gebrekkigheden in de film deels maskeren, alhoewel er wel erg weinig gebruik wordt gemaakt van een uitstekende Billy Bob Thornton. ‘The Judge’ probeert helaas wel meer verhaallijnen in 142 minuten te proppen dan een gemiddelde soap in een heel tv-seizoen. Dit zorgt voor losse eindjes en een wat uitgerekt verhaal.

Grotendeels door een sterke cast is er voor de gemiddelde dramaliefhebber genoeg uit ‘The Judge’ te halen. Vooral de scène met juryselectie op basis van bumperstickerkeuze is leuk gevonden. ‘The Judge’ is zeker geen hoogvlieger maar de sterke vertolkingen, het menselijke verhaal en het onvoorspelbare verloop zorgt ervoor dat liefhebbers van het genre worden bediend.

Scott van der Winden

Waardering: 3

Bioscooprelease: 16 oktober 2014