The Jungle Book 2 (2003)

Regie: Steve Trenbirth | 67 minuten | animatie, avontuur, familie, musical | Originele stemmencast: John Goodman, Haley Joel Osment, Mae Whitman, Connor Funk, Bob Joles, Tony Jay, John Rhys-Davies, Jim Cummings, Phil Collins, Jeff Bennett, Veena Bidasha, Brian Cummings, Baron Davis, Bobby Edner, Jess Harnell, Devika Parikh, François Göske, J. Grant Albrecht

‘The Jungle Book 2’ is niet het beste dat Disney te bieden heeft, bij lange na niet. Hoewel de animaties van een heel behoorlijk niveau zijn, is de verhaallijn ongeïnspireerd en eigenlijk niet meer dan een herhaling van de oorspronkelijke plot. Ook hier komt de grootste dreiging van Shere Khan. De angstaanjagende tijger heeft het, na het onfortuinlijke incident in de Disney klassieker uit 1967 waarbij Mowgli de staart van de slimme jager in brand zet, op het mensenjong gemunt en wil niets liever dan wraak. Mowgli woont echter in het dorp aan de overkant van de rivier die door de jungle loopt en is ver buiten bereik van de boosaardige tijger. Hoewel Mowgli liefdevol is opgenomen in een gezin en zijn stiefbroertje Ranjan helemaal idolaat is van hem, mist hij de jungle nog steeds. Zijn stiefvader heeft hem echter verboden de rivier nog over te steken. Shanti, het meisje dat Mowgli aan het eind van ‘The Jungle Book’ zo aantrok, blijkt eveneens doodsbenauwd voor het oerwoud te zijn.

Ondertussen is Baloe de beer diep ongelukkig. Hij mist zijn vriendje Mowgli vreselijk en tracht op komische manier een surrogaat te creëren. Bagheera ziet het hoofdschuddend aan en hangt wederom de betweter uit. Wanneer Baloe zijn verlangen Mowgli te zien niet meer kan onderdrukken, besluit ook Shere Khan het dorp met een bezoekje te vereren. Shanti raakt in paniek wanneer ze de reünie tussen Baloe en Mowgli gadeslaat en trekt hieruit de verkeerde conclusies. Ondertussen hebben de dorpelingen Shere Khan ontdekt. In het tumult dat ontstaat vluchten Mowgli en Baloe de jungle in en gaat Shanti, verteerd door schuldgevoelens en het verlangen haar vriendje te redden, achter hen aan. Wat zij niet weet is dat ook kleine peuter Ranjan de oversteek naar het oerwoud maakt.

‘The Jungle Book 2’ is een van de weinige Disney sequels die een bioscooprelease haalde. Enige reden hiervoor kan alleen gezocht worden in commerciële overwegingen, want ver boven andere Disney sequels steekt ‘The Jungle Book 2’ door het magere verhaaltje niet uit. Fans van het origineel zullen verheugd zijn dat de gieren, de hypnotiserende slang Ka en de olifanten in deze film hun opwachting weer maken. Koning Louie ontbreekt vanwege financiële overwegingen: Disney moest grof geld neerleggen voor het gebruiken van het personage aan de erven van Louis Prima, die in het origineel de stem van de lollige apenkoning voor zijn rekening nam). Het succes van het Oscarwinnende nummer “Bare necessities” (”Wat je van beren leren kan”) wordt hier wel uitgemolken, het komt herhaaldelijk voorbij. Ondanks de eenvoudige plot is Mowgli’s tweede Disney avontuur door een aantal geslaagde grappen wel vermakelijk. Zeker jonge, niet veeleisende kinderen zullen enthousiast zijn over het weerzien met Mowgli, Baloe en de andere jungle bewoners.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 20 februari 2003
DVD- en blu-ray-release: 23 oktober 2013