The Jungle Bunch – World Tour – Les As de la Jungle 2 (2023)

Recensie The Jungle Bunch - World Tour CinemagazineRegie: Laurent Bru, Yannick Moulin, Benoît Somville | 89 minuten | animatie, avontuur | Nederlandse stemmencast: Jonathan de Moor, Philip ten Bosch, Jantine van den Bosch, Joost Claes, Oscar Siegelaar, Lucas Dietens, Dieter Spieleers, Boyan van der Heiden, Laura Osinga

Met nog een maand te gaan tot het regenseizoen wordt de jungle bedekt met een roze plakkerige substantie die ontploft als ze in aanraking komt met water. Als de Jungle Bende niet heel snel een antigif vindt dan is dit het einde van de Jungle. Een groot milieuvraagstuk dat pardoes op tafel wordt gelegd in ‘The Jungle Bunch – World Tour’, een bijzonder grappige en goedgemaakte tekenfilm. ‘The Jungle Bunch’ is een kinderfilm over pinguïn Maurice die opgevoed is door een moedige tijgerin. Hij voelt zich daardoor eigenlijk meer een tijger dan een pinguïn en bedekt zichzelf met tijgerstrepen. Hij wil net als zijn moeder de jungle beschermen tegen het kwaad en probeert samen met zijn dierenvrienden het probleem op te lossen van de kleverige roze substantie die in grote hoeveelheden over het oerwoud is verspreid. Dit is de tweede film van ‘The Jungle Bunch’. De eerste dateert uit 2011 en vertelt het verhaal van de Jungle Bende op de Zuidpool.

Het probleem komt aan de oppervlakte als Pepito de molrat zich komt melden bij de grot om te vertellen dat hij de ‘atoomplasserij’ heeft. Telkens als hij een plasje doet vindt er een ontploffing plaats. Gilbert, de superintelligente uitvinder van het stel – een spookdiertje -, constateert dat de plakkerige roze substantie de oorzaak is van de ontploffingen. Het spul is in een ver verleden uitgevonden door Albert het gordeldier, uitvinder en charmeur. Hij is ook degene die het antigif kan uitvinden. Dus gaat de Jungle Bende op zoek naar Albert. De boze bever Henry probeert met behulp van een aasgier, een papegaai en een aap de Jungle Bende aan alle kanten dwars te zitten. De Jungle Bende wordt geholpen in hun zoektocht door Camelia, die de dochter blijkt te zijn van Albert. Zij maakt van de gelegenheid gebruik om haar vader terug te vinden. Zo vinden er talloze verwikkelingen plaats die de Jungle Bende zo ongeveer over de hele wereld doen reizen. Onnodig te zeggen dat in deze dierenwereld zich ook op het vlak van de amoureuze verhoudingen allerlei gebeurtenissen voordoen die laten zien dat deze dieren soms een zeer vergelijkbaar sentiment hebben als de mensen dat hebben. Gelukkig wordt de Jungle Bende geholpen door Al en Bob, twee kikkers die als stagiaires alle moeite doen om hun vrienden te behoeden voor de valstrikken van de boze tegenstanders.

Voor de goede verstaander bevat de animatie veel citaten van andere films. Zo zien we decors die lijken op die van Indiana Jones en doen de vechtmethodes van Maurice en Camelia af en toe veel denken aan ‘The Matrix’ of de ‘Kill Bill’-films van Quentin Tarantino. Zelfs een namaak Kung Fu Panda komt voor in de animatie evenals een initiatierite vergelijkbaar met die van ‘Eyes Wide Shut’. Het maakt het geheel des te vermakelijker en ‘geloofwaardiger’…

Dat geldt ook voor de locaties waarop de film zich afspeelt. Een termietenheuvel die verdacht veel lijkt op de Eiffeltoren in een land dat bevolkt wordt door dieren die wel erg veel lijken op de Fransen … in een dorp waarvan sommige bewoners veel doen denken aan de bewoners van een klein dorp in Gallië. En dat land grenst aan een eiland waarheen de dieren zich ook begeven. Een eiland dat niet anders kan geïnspireerd zijn dan door.. Engeland.

De geloofwaardigheid wordt nog verder vergroot door het gebruik van filmtechnieken die ook in elke hedendaagse film voorkomen. Zo is de flashback een veelgebruikte techniek die erg instrumenteel is in ‘The Jungle Bunch – World Tour’.

Het is leuk om te zien hoe een groot milieuprobleem, zoals de teloorgang van het oerwoud, op aanschouwelijke wijze en op het niveau van de doelgroep wordt neergezet. Ook de oplossing hiervoor, namelijk wereldwijde samenwerking, komt aan de orde in de film. Laten we hopen dat de aarde uiteindelijk ook zal worden gered van de milieuverontreiniging en de klimaatproblemen die we elke dag aan den lijve ervaren. Net als in ‘The Jungle Bunch: World Tour’.

Ton IJlstra

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 24 augustus 2023
DVD-release: 6 maart 2024