The Jury (2012)

Regie: Michael Offer | 220 minuten | drama | Acteurs: Steven Mackintosh, Anne Reid, John Lynch, Aqib Khan, Paul Bhattacharjee, Shobu Kapoor, Branka Katic, Jodhi May, Ronald Pickup, Natalie Press, Sarah Alexander, Julie Walters, Ivanno Jeremiah, Roger Allam, Jo Hartley, Rory McCann, Keith Parry, Iain Mitchell, Danny Babington, Lisa Dillon, Ronan Vibert, Melanie Cameron, James Naughtie, Andy Beckwith, Elizabeth Conboy, Charlotte Weston, Meg Wynn Owen, Alex Roe

‘The Jury’ (2011) is een Britse dramaserie van de commerciële zender ITV1. ‘The Jury’ is geschreven door Peter Morgan (tevens screenwriter van ‘The Queen’, ‘The Other Boleyn Girl’, ‘The Damned United’, ‘Frost/Nixon’ en meer recent ‘360’) en geregisseerd door Michael Offer (van onder andere ‘The Bill’, ‘Holby City’ en ‘Flying Doctors’). 

De vijfdelige serie (vijf afleveringen van ongeveer 45 minuten) focust op de juryleden die opgeroepen worden voor het nieuwe proces van Alan Lane (John Lynch), die vijf jaar eerder is veroordeeld voor de moord op drie vrouwen. Deze vrouwen, Holly Jackson, Anna Knight en Rebecca Cheung, had hij ontmoet via een internet datingsite ‘InloveinLondon.com’. 

Emma Watts (een heerlijk schmierende Julie Walters in een glansrol) leidt het advocatenteam van de verdediging. Openbaar aanklager John Mallory (een solide rol van Roger Allam) probeert de juryleden opnieuw tot ‘schuldig’ over te halen.

In aflevering een zien we hoe alle juryleden, een bont palet aan karakters, worden opgeroepen. Het zijn mensen van verschillende rang en stand; van een vluchteling uit Soedan wachtend op een uitreisvisum naar Amerika tot een Indiase jongen die lijdt aan de ziekte van Asperger en van een brandweerman tot een lerares die na een ‘fling’ met een 17-jarige leerling zwanger blijkt te zijn. En wat te denken van de zeer christelijke Ann en de introverte Paul Brierly (Steven Mackintosh), die zijn bedlegerige moeder verzorgt? Om over zakenvrouw Theresa Vestey (Sarah Alexander uit ‘Coupling’) nog maar te zwijgen! Het jurylidschap komt haar heel slecht uit en daarom vraagt ze haar assistente Lucy Cartwright om in haar plaats op te draven (?).

De rechtszaak wordt breeduit uitgemeten in de media, juist op het moment dat het parlement zich buigt over de vraag of de juryrechtspraak niet afgeschaft moet worden. Elke aflevering begint met een radio-item waarin hierover gediscussieerd wordt. 

Helaas, ‘The Jury’ weet pas te overtuigen als we beide advocaten in actie te zien krijgen. Kettingrookster Walters en in mindere mate Allam (gezond op de racefiets naar de rechtbank) weten het beste te halen uit de teksten die ze bedeeld krijgen.

Voor wat betreft de juryleden, het blijft allemaal een beetje nikserig. Geen enkel jurylid weet erg tot de verbeelding te spreken. Daarnaast moeten er grote vraagtekens worden gezet bij de stand-in rol van Lucy en de dubieuze ‘dubbelrol’ die de religieuze Ann vertolkt. Worden juryleden niet door en door gescreend? Alles moet toch worden gedaan om de schijn van partijdigheid en/of oneerlijkheid te vermijden?

En dan komt het ten langen leste neer op de uitspraak. Kan de jury unaniem tot een gewogen oordeel komen? Door de onderlinge verschillen blijkt dat nog niet gemakkelijk. Maar voordat het schuldig of onschuldig wordt uitgesproken, heb je je al zeer verbaasd over het feit dat dit proces überhaupt ‘wettig’ verklaard blijft. Uiteindelijk beslist Het Hogerhuis in al haar wijsheid dat de juryrechtspraak ( “the heart and lungs of a civilized society”) moet blijven. Je vraagt je in Old Baileysnaam sterk af waarom…

Ruud Stift

‘The Jury’ verschijnt dinsdag 7 augustus 2012 op DVD.