The Keeper (2004)

Regie: Paul Lynch | 91 minuten | drama, misdaad, thriller | Acteurs: Dennis Hopper, Asia Argento, Helen Shaver, Lochlyn Munro, Charles Frederick, Alex Zahara, Alejandro Abellan, Fred Keating, Philip Granger, Joe McCoy, Angela Uyeda, Brad Loree, Robert Saunders, Charlie Gudgeon, Garfield Wilson

Dennis Hopper is een fenomeen. De in 1936 geboren acteur liet halverwege de jaren vijftig voor het eerst van zich horen in de klassieker ‘Rebel Without a Cause’, in de schaduw van icoon James Dean. Dat klinkt als een fraaie prelude voor een droomcarrière, maar wie zich een beetje verdiept in Hoppers leven weet dat de loopbaan van de acteur/regisseur zich langs gapende afgronden slingerde. Na het succes van ‘Easy Rider’ verloor Hopper met regelmaat zijn verstand dankzij de ongelofelijke hoeveelheden drank en drugs waarmee hij zijn lichaam en ziel vergiftigde. In de jaren tachtig, na een hemeltergende periode in een ontwenningskliniek, maakte Hopper een grootse comeback als psychopaat Frank in David Lynch’s cultklassieker ‘Blue Velvet’.

En laat de rol van psychopaat Hopper nou net het beste liggen. Misschien omdat hij in al zijn rollen eigenlijk vooral zichzelf speelt. Heel anders dan befaamde method actors als Robert De Niro, Marlon Brando en Hoppers vroegere vriend James Dean, die juist in de huid van hun personages kruipen, iemand anders wórden. Ook in ‘The Keeper’ van regisseur Paul Lynch speelt Hopper een psychopaat, Krebs genaamd. En wederom past de rol hem als gegoten. Jammer dat de film zelf weinig om het lijf heeft. Al maakte Hopper de laatste jaren wel vaker de verkeerde keuzes wat rollen betreft.

In ‘The Keeper’ draait het om stripteasedanseres Gina (Asia Argento). Ze is op het nippertje aan de dood ontsnapt nadat ze een bloeddorstige moordenaar van zich af heeft kunnen schudden. Deze heeft echter wel haar vriend vermoord. Gina vlucht naar het dichtstbijzijnde politiebureau en geeft de moord aan. De op het oog vriendelijke agent Krebs (Hopper) ontfermt zich over haar en biedt aan haar naar een veiligere plek te brengen. Deze Krebs heeft echter wrede plannen met Gina; hij ontvoert haar en sluit haar in zijn kelder op in een kooi. Niet om haar te vermoorden of te verkrachten. Nee, hij wil de stripteasedanseres fatsoen bijbrengen, zodat ze uiteindelijk zijn vrouw kan worden.

Krebs is echter nóg vreemder dan hij lijkt; zijn grootste hobby is het verzorgen van moraliserende poppentheatershows op lagere scholen. Zijn doel is om aan de kinderen duidelijk te maken dat drugs slecht zijn. Tv-producent Ruthie (ongebruikelijke rol van Helen Shaver) ziet wel brood in zijn shows en is bovendien tot over haar oren verliefd op Krebs. Deze heeft echter alleen maar oog voor zijn gevangene en wimpelt haar af. Maar deze Ruthie laat zich niet zomaar afwijzen…

Regisseur Paul Lynch – geen familie van – heeft zijn best gedaan om een bioscooprelease van ‘The Keeper’ te regelen, maar niemand hapte toe. Geen wonder aangezien de film een rommelig en ongeloofwaardig script heeft, barst van de onwaarschijnlijke subplots en geen bijster origineel uitgangspunt aan het licht brengt (ontvoeringen zijn in Hollywood-films aan de orde van de dag). Ook de acteurs halen niet hun niveau, al heeft de doorgaans zo brave Helen Shaver er duidelijk veel plezier in om een geflipte stalker te spelen. Dennis Hopper is zo gewend de rol van psychopaat te spelen dat hij zijn versie van Krebs op de automatische piloot afwerkt. ’t Is dankzij zijn onweerstaanbare charisma dat hij ermee wegkomt. En Asia Argento mist simpelweg het talent om een film de moeite van het kijken waard te maken.

‘The Keeper’ is alleen voor de verstokte Dennis Hopper-fan de moeite waard. En zelfs voor hen zal het uitkijken van de film een zware klus worden.

Patricia Smagge