The Keeper (2009)

Regie: Keoni Waxman | 90 minuten | actie | Acteurs: Steven Seagal, Liezl Carstens, Arron Shiver, Johnnie Hector, Steph DuVall, Luce Rains, Kevin Wiggins, Trine Christensen, Tomas Sanchez, Rio Alexander, Jessica Williams, Charlie Brown, Angela Serrano, Kisha Sierra, Michael-David Aragon, Eb Lottimer, Brian Keith Gamble

Steven Seagal is een van de actiesterren die groot werd in de jaren tachtig en zo een vaste schare fans opbouwde. Samen met andere acteurs zoals Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone en bijvoorbeeld Jean-Claude Van Damme wist hij hele volksstammen actiefans aan zich te binden. Seagals flamboyante voorkomen hielp ook om zijn status als actieheld te verankeren. Ook was zijn populariteit natuurlijk gebaat bij Seagals bedrevenheid in de vechtsportkunst. De doorbraak kwam met de film ‘Above the Law’ uit 1988 en hierna volgde een reeks van succesvolle actiefilms. Maar zoals meer van zijn collega’s uit het actiegenre ging deze voorspoedige periode ook weer voorbij. Sinds eind jaren negentig speelde Seagal nog in verschillende films maar die verschenen steeds vaker direct op video. De kwaliteit van deze films was soms niet om over naar huis te spreken. Vaker dan niet waren het B-actiefilms die alleen fans van het genre konden bekoren. Terug naar nu. Seagal maakt nog steeds films. Een van zijn nieuwste is ‘The Keeper’.

Hij speelt eigenlijk een type dat we hem wel vaker hebben zien doen: Roland Sallinger, een (ex-)politieman met ervaring in dodelijke vechtsporttechnieken. Hoewel Seagal al wat ouder wordt is hij nog niet helemaal versleten. Oprecht als Roland is,wil hij geen drugsgeld achterover wil drukken, waardoor hij het ziekenhuis in geschoten wordt. Eenmaal weer op de been wordt Seagal gevraagd om de dochter van een oude vriend te beschermen. Een vijandelijke zakenpartner van die vriend probeert namelijk de dochter te ontvoeren om zo haar vader te kunnen chanteren. Seagal is, uiteraard, een meester in dit soort klussen. Hij stelt de dochter dan ook onder zijn regime. Deze is daar eerst niet van gediend maar merkt al snel dat de oudere, wijzere Seagal haar een stuk veiliger doet voelen dan haar lamlendige vriendje. Uiteraard eindigt de film zoals zo vaak in dit soort verhalen met een allesbeslissend eindgevecht.

Inderdaad weer een typische Seagal-actiefilm zoals we hem wel vaker hebben zien doen. Maar is de film het kijken waard? Eerlijk gezegd wel. De regie van Keoni Waxman is strak en afdoende en ook het camerawerk is prima. Het verhaal is zoals gezegd erg simpel, maar het script heeft er wel een vlot tempo in en probeert weinig moeilijke zijpaden te bewandelen. Hoewel Seagal al wat ouder is, en dus iets minder soepel, zijn de actiescènes (voor zover die er zijn) prima. En dit keer ook geen diepere filosofische bespiegelingen of sporen van milieuactivisme waar we Seagal in eerdere films op konden betrappen. Gewoon lekker rechttoe-rechtaan actie. Dat kan soms best lekker zijn.

Joost Hoedemaeckers