The Keeping Room (2014)

Regie: Daniel Barber | 91 minuten | drama, western | Acteurs: Brit Marling, Hailee Steinfeld, Sam Worthington, Muna Otaru, Kyle Soller, Ned Dennehy, Amy Nuttall, Nicholas Pinnock, Anna-Maria Nabirye, Luminita Filimon, Charles Jarman, Delia Riciu, Zefir

Westerns met vrouwen in de hoofdrol, het is nog niet zo erg dat je ze op één hand kunt tellen, maar je moet ze wel goed zoeken. Alleen daarom is ‘The Keeping Room’ van Daniel Barber (die debuteerde met de fenomenale wraakfilm ‘Harry Brown’ én daarmee meteen voor een Oscar genomineerd werd) de moeite waard. Al is ‘The Keeping Room’ veel meer dan een western. Het heeft ook post-apocalyptische horrortrekjes en zal liefhebbers van films over thuisovervallen ook aanspreken.

In ‘The Keeping Room’ draait het om drie vrouwen, of liever twee vrouwen en een meisje. Augusta (Brit Marling in een veelbelovende rol) is de oudere zus van Louise (Hailee Steinfeld, die het al eerder goed deed in de stoffige woestijn in ‘True Grit’). Vader en broer vechten in de Amerikaanse burgeroorlog, die bijna ten einde is, dus Augusta moet hard werken om het hoofd boven water te houden. Ze krijgt hulp van hun slaaf Mad (Muna Otaru), die echter met Louise minder goed door een deur kan, omdat die laatste ondanks de omstandigheden maar een verwend nest blijkt te zijn. Het draait aanvankelijk alleen om eten vergaren, maar wanneer Louise gebeten wordt door een wasbeer, is er medicatie nodig.

Augusta vertrekt te paard naar de dichtstbijzijnde buren – wat al aangeeft hoe afgelegen ze wonen, maar ze blijken nog veel eenzamer dan ze dachten. Bij een saloon krijgt Augusta het dringende advies direct weer te vertrekken, maar daar denkt zij zelf anders over. Ze kan niet zonder medicijnen terugkeren. Het was toch al te laat: de twee in de saloon aanwezige soldaten hebben haar al opgemerkt en al besloten wat ze met haar willen doen. Augusta vlucht, maar weet ook dat ze nu haar familie koste wat kost moet beschermen. De kijker weet dit ook, want die heeft in een gruwelijke openingsscène al gezien waartoe Moses (Sam Worthington) en Henry (Kyle Soller) toe in staat zijn.

De kracht van ‘The Keeping Room’ zit hem in de goede acteurs en de schitterende cinematografie. De sfeer is heel belangrijk en wordt goed neergezet. Het verhaal is bewust klein gehouden. Er zijn maar weinig personages en dat vergroot het uitzichtloze gevoel van isolement dat de vrouwen omringt. Het is werkelijk alsof alle menselijkheid uit de omgeving is verdwenen. Daarbij komt dat de mannen, met name Moses, weliswaar vreselijke dingen op hun kerfstok hebben, maar je voelt aan alles dat dit een man is die getekend is door de verschrikkingen van de oorlog. Verwacht geen opeenstapeling van actiescènes met vrouwen die ass kicken, maar een zich langzaam ontvouwend verhaal dat de veerkracht van mensen in extreme tijden toont.

Monica Meijer

‘The Keeping Room’ verschijnt dinsdag 1 maart 2016 op DVD.