The Kids Are All Right (2010)

Regie: Lisa Cholodenko | 104 minuten | drama, komedie | Acteurs: Annette Bening, Julianne Moore, Mark Ruffalo, Mia Wasikowska, Josh Hutcherson, Yava DaCosta, Kunal Sharma, Eddie Hassell, Zosia Mamet, Joaquín Garrido, Rebecca Lawrence, Lisa Eisner, Eric Eisner, Sasha Spielberg, James MacDonald, Margo Victor, Amy Grabow, Stuart Blumberg

Een beproefd recept: zet een buitenstaander in een gezin dat op het oog goed functioneert, en binnen de kortste keren zal de familiemachinerie gaan haperen. We zagen het in ‘Down and Out in Beverly Hills’, we zagen het in ‘Little Miss Sunshine’, en we zien het opnieuw in ‘The Kids Are All Right’. In een gezin van twee lesbische moeders en twee spermadonorkids, duikt op een dag de verwekker op. De kids vinden het prima, die zijn tenslotte allright, maar de moeders raken compleet van slag.

Deze aardige premisse levert een komedie op die je anderhalf uur laat glimlachen. De humor en toon zijn van het ingetogen soort, vergelijkbaar met ‘Juno’ of ‘The Station Agent’, zonder echte dijenkletsers maar met een paar hilarische scènes. De ene moeder geeft een gedenkwaardige Joni Mitchell imitatie weg, de andere moeder heeft een paar ongemakkelijke onderonsjes met een al dan niet verslaafde tuinman. En dan is er nog de spermadonor – 60 dollar voor een handjevol – die onbevangen en goedgemutst een heel gezin tot wanhoop drijft.

Naast de humor valt er in ‘The Kids Are All Right’ te genieten van prima acteerwerk. Julianne Moore mag zich uitleven in de rol van chaoot Jules, de moeder die een kameraadje is voor haar kids en die na 12 ambachten op weg is naar een 13e ongeluk. Mark Ruffalo speelt met de juiste combinatie van charme en onbeholpenheid de opgewekte donor Paul. Beste acteerprestatie komt op naam van Mia Wasikowska in de rol van dochter Joni. Let vooral eens op die subtiele gemoedsverandering tijdens de laatste autorit, waar verdriet om het afscheid plaats maakt voor nieuwsgierigheid naar een leven op de campus.

Buiten de humor en het goede acteren herbergt deze feelgood ook nog een boodschap: het maakt niet uit of kinderen worden opgevoed door hetero’s of homo’s, beide maken er vroeg of laat een puinhoop van. Dat zo’n emancipatoire boodschap op deze manier wordt uitgedragen, zegt veel over het zelfvertrouwen van regisseuse Cholodenko. Een zelfvertrouwen dat ze met ‘The Kids Are All Right’ helemaal waarmaakt.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 2 december 2010