The Killing 3 – Forbrydelsen III (2012)

Regie: Natasha Arthy, Mikkel Serup, Kathrine Windfeld, Hans Fabian Wullenweber  | 600 minuten | misdaad, drama, thriller | Acteurs: Sofie Gråbøl, Nikolaj Lie Kaas, Morten Suurballe, Sigurd Holmen le Dous, Stig Hoffmeyer, Olaf Johannessen, Trine Pallesen, Jonatan Spang, Henrik Birch, Asbjørn Agger, Anders W. Berthelsen, Helle Fagralid, Pelle Koppel, Thomas W. Gabrielsson, Oliver Ternstrøm, Sara-Marie Maltha

Het is een eigenaardige vaststelling dat de makers van het mateloos populaire ‘The Killing’ (‘Forbrydelsen’) met het derde seizoen de stekker eruit trekken. De Deense misdaadreeks heeft credibility tot ver buiten de landsgrenzen en kreeg zelfs erkenning, weliswaar als remake, in de VS. Hoofdpersonage Sarah Lund wordt in sommige kringen voorgedragen als feministisch icoon en is in een Londense universiteit voorwerp van gedegen onderzoek. Stiekem hopen we dat de creatieve denktank achter deze serie even moet herbronnen en dat er in de toekomst gewoon een vierde reeks volgt.

Rechercheur Sarah Lund staat op het punt om haar jubileum bij de politie te vieren. Net op dat moment worden er lichaamsdelen in de haven gevonden. Als even later ook nog het dochtertje van een hoge pief wordt ontvoerd raakt ze opnieuw betrokken bij een erg ingewikkelde zaak. De sleutel hiervan ligt bij een oude, onopgeloste moord. Lund speurt dus naar twee daders en haar onderzoek brengt haar tot aan de top van de regering.

Scenarist Soren Sveistrup scherpte opnieuw zijn pen en breit een (voorlopig) crimineel sluitstuk aan dit verslavend stukje televisie. Beginnende scenaristen hebben een vette kluif aan zijn geestelijke arbeid. Sveistrup kwakt opnieuw een actueel thema, de financiële crisis, over het misdaadverhaal en probeert achteloos nog even het wereldrecord plottwisten bedenken te verbreken. Wees gewaarschuwd: ‘The Killing 3’ nestelt zich onder je hersenpan en laat het brein ongewild malen. Zelfs dagen na de laatste aflevering is je systeem nog steeds vergiftigd.

Een belangrijk gegeven in deze serie is het ontbreken van een vals dilemma. In het universum van Sveistrup hanteert iedereen wel een dubbele agenda of gespleten moraal. Het scherpt de ongemeen realistische karakters nog meer aan. Wat ook opvalt is de transformatie van Sarah Lund. Ze woont ondertussen alleen in een huisje en probeert het contact met haar zoon te verbeteren. Gelukkig staat ze nog altijd mijlenver weg van al die overgestileerde babes uit Amerikaanse series. Het einde van ‘The Killing’ is ongezien. De laatste acte getuigt van veel lef en levert stof tot discussie op. En zo blijft deze reeks nog lang rondspoken.

‘Forbrydelsen’ heeft de lat erg hoog gelegd. We zijn erg benieuwd wie hier nog over kan.

Jochem Geelen

‘The Killing 3’ verschijnt maandag 17 december 2012 op DVD.