The Killing – Forbrydelsen (2007)

Regie: Birger Larsen, Kristoffer Nyholm, Henrik Ruben Genz, Hans Fabian Wullenweber, Charlotte Sieling | 1200 minuten | drama, thriller, misdaad | Acteurs: Sofie Gråbøl, Lars Mikkelsen, Bjarne Henriksen, Ann Eleonora Jorgensen, Marie Askehave, Michael Moritzen, Soren Malling, Nicolaj Kopernikus, Bent Mejding, Jonas Leth Hansen, Kasper Leth Hansen, Laura Drasbaek, Anne Marie Helger, Johan Gry, Troels II Munk, Ole Boisen, Morten Suurballe, Farshad Kholghi

Lang geleden, toen de dieren nog spraken, Jan Pieter Balkenende nog niet wedijverde met Harry Potter en van “CSI” nog geen sprake was weerklonk op vaste tijdstippen in menig huiskamer een strenge stem met een Duits accentje. “Derrick, Kriminalpolizei” waren de gevleugelde woorden waarmee Stephan Derrick, inspecteur bij de recherche van München, zijn komst aankondigde en waarvoor iedere crimineel in zijn broek deed. Deze krimiserie zette de standaard en was dan ook lange tijd ongenaakbaar.

Tegenwoordig is fictieve misdaad, net zoals het al even spannende weerbericht, een vast onderdeel van een avondje tv. Het aantal misdaadoplossers is door het woud van lijken niet meer bij te houden. Bepalen welke reeks voor een absolute roes van hartkloppingen en zweetparels zorgt is een open deur intrappen. Totaal nutteloos want over smaak valt niet te twisten. Maar toch, lijstjes zijn altijd fun.

In Zweden hebben ze met Wallander uiteraard een absolute topper rondlopen. Serieuze concurrentie komt er nu uit buurland Denemarken. Met ‘The Killing’ mogen deze nazaten van de Vikings zich een titelkandidaat noemen voor het kroontje van beste whodunit. Geen nukkige zeurpiet of whisky zuipende cynicus die deze keer het onderzoek voert. Sarah Lund is een intelligente en fijngevoelige vrouw maar tegelijkertijd ook een harde tante in haar job als inspecteur bij de politie van Kopenhagen. Wanneer ze haar tanden in een moordzaak zet heeft dit verstrekkende gevolgen. Lund deinst er niet voor terug om haar privéleven te ondermijnen, zo geobsedeerd is ze door de vele kronkels in het dossier.

Nanna Birk Larsen zorg ervoor dat verschillende figuren, die elkaar van haar noch pluim kennen, met elkaar in contact komen. De moord op dit meisje is het tikje tegen het eerste dominosteentje dat vervolgens het bekende effect veroorzaakt. Een enerverende speurtocht volgt. Maar er is meer. Waar andere krimi’s zich laten verleiden tot hetzelfde stramien:- moord-beetje rondneuzen-hupsakee het was de bakker- worden hier enkele zijlijntjes uitgegooid. De lijdensweg van de rouwende ouders en de perikelen van een politicus in volle gevecht voor de burgemeestersketting, zijn eveneens van essentieel belang. Bovendien zinderen de politieke spelletjes in het stadshuis even fel als de doorlichting van mogelijke verdachten. ‘The Killing’ (‘Forbrydelsen’) situeert zich tussen fenomenaal en verslavend. De serie grijpt je bij de strot als een jakhals met een lintworm die bij het kreekje een hapklare zebra spot. Scriptschrijvers van ‘Flikken’, ‘Zone Stad’ en ‘Spoorloos Verdwenen’, allemaal series voorzien van plots waarvan een zevenjarige met Alzheimer de uitkomst al van kilometers ver ziet aankomen, mogen op strafkamp in Denemarken. Twintig episodes lang hangt er een rookgordijn rond de precieze toedracht en de kijker wordt verschillende keren bij de neus genomen. Iedere aflevering is een dag in het onderzoek en zorgt voor tintelingen van opwinding tot in je kleine teen. De onverwachte wendingen passen als legoblokjes netjes in elkaar. De acteurs, de locaties, de soms naargeestige muziek,de tussenshots van Kopenhagen… de hele santenkraam is tot in de puntjes afgewerkt.  Bjarne Henriksen, Sofie Gråbøl (genomineerd voor een Emmy Award) of Søren Malling zullen niet meteen een belletje doen rinkelen. Maar wees gerust, hun acteerprestaties staan er als een granieten bunker. Lars Mikkelsen is de broer van … inderdaad Mads die zich in ‘Casino Royale’ mocht uitleven als Le Chiffre en moet duidelijk niet onderdoen voor zijn iets beroemdere bloedverwant.

Reserveer thuis alvast de sofa en afstandsbediening, hou er rekening mee dat uw sociaal leven op een laag pitje komt te staan en vergeet de kruimeldief niet voor het reinigen van het met afgebeten nagels bezaaide tapijt.  ‘The Killing’ is als een zakje chips… je opent het en neemt  een paar zoutjes voor te proeven…vervolgens wil je meer en meer… en voor je het weet is de zak leeg…. Maar het heeft donders goed gesmaakt.

Jochem Geelen