The Kindergarten Teacher (2018)

Recensie The Kindergarten Teacher CInemagazine Regie: Sara Colangelo | 96 minuten | drama | Acteurs: Maggie Gyllenhaal, Parker Sevak, Gael García Bernal, Ato Blankson-Wood, Libya Pugh, Michael Chernus, Carter Kojima, Jillian Panlilio, Anna Baryshnikov, Noah Rhodes, Rosa Salazar, Daisy Tahan, Haley Murphy, Sam Jules, Carson Grant, Samrat Chakrabarti, Ajay Naidu, Stefaniya Makarova

Al bijna twintig jaar doet ze dit werk. Ze is toegewijd, maar de sleur van het dagelijks leven heeft haar in zijn greep. Daarnaast is er ook de teleurstelling: in haar minder dan creatieve puberzoon en -dochter, die haar en haar man steeds minder nodig lijken te hebben; in het uitblijven van erkenning van haar creatieve talent bij haar onlangs gestarte poëziecursus. Kleuterjuf Lisa worstelt met haar bestaan. De ontdekking dat één van haar leerlingen – de vijfjarige Jimmy – gedichten bedenkt, kan niet op een beter moment komen. Onmiddellijk herkent Lisa het talent van het jochie, dat nog niet kan schrijven, maar wel plotseling en aanvankelijk zonder aankondiging de meest poëtische teksten declameert. Wat begint als interesse, groeit langzaam uit tot een obsessie.

‘The Kindergarten Teacher’, een remake van de Israëlische film ‘Haganenet’ (2014), behandelt een heikel thema en begeeft zich daarmee op glad ijs. De ongezonde interesse van een volwassene in een jong kind -het is beslist geen makkelijk onderwerp. Het is te danken aan het strakke scenario én het knappe acteerwerk van Maggie Gyllenhaal dat er geen uitglijders gemaakt zijn. Dit had makkelijk kunnen resulteren in een film om van te walgen, maar gelukkig houdt de regisseur de rem er op en groeien we langzaam mee in de psychologische verkenningstocht van de hoofdpersoon.

Dat wil niet zeggen dat we Lisa’s gedrag niet afkeuren. Al vrij snel overschrijdt ze grenzen die geen enkel persoon aan wie de zorg van kinderen toevertrouwd wordt mag overgaan. Tegelijkertijd begrijp je haar beweegredenen. Er zit iets idealistisch in haar: het niet verloren laten gaan van de jeugd, het vasthouden aan dat ongrijpbare talent dat kinderen op latere leeftijd verliezen. Het is ook niet egoïsme wat haar drijft. Ze dient een hoger doel, voor de gemeenschap, voor de wereld. Dat maakt het niet minder fout, maar wel meer te begrijpen.

Maggie Gyllenhaal is even geweldig en betrouwbaar als altijd en laat ons lang meegaan in haar denkpatroon. Het is fijn dat de regisseur Lisa in haar waarde laat, de sensationele ontlading in deze film blijft uit. De neerwaartse spiraal waar ze in terechtkomt gaat vloeiend en bijna onmerkbaar. Erg knap gedaan. ‘The Kindergarten Teacher’ is een indrukwekkende blik op een vrouw met grotere psychische problemen dan je op basis van de eerste ontmoeting zou denken, en laat je nadenken over hoe we tegen kunst aankijken. Geen gemakkelijk kijkvoer, maar zonder meer de moeite waard.

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 15 november 2018
DVD-release: 28 maart 2019