The King of Ping Pong – Ping-pongkingen (2008)

Regie: Jens Jonsson | 107 minuten | drama | Acteurs: Hampus Johansson, Jerry Johansson, Frederik Nilsson, Ann-Sofie Nurmi, Georgi Staykov

Eén van de films die in 2008 meedong naar een Tiger Award op het Internationaal Film Festival Rotterdam was ‘The King of Ping Pong’. Dit Zweedse speelfilmdebuut van Jens Jonsson vertelt het verhaal over een te dikke tiener Rille (Jerry Johansson), die naast het spelen van ping pong niet veel hobbies heeft. Het is ook een van de weinige dingen waarin hij beter is dan zijn jongere broertje Erik (Hampus Johansson). Erik is een stuk dunner, knapper en populairder dan zijn grote broer.

Rille heeft vaak het gevoel dat zijn flamboyante vader – die gescheiden is van zijn moeder- niet zijn echte vader is, omdat hij zo weinig met hem gemeen heeft. Als hij er achter de waarheid over zijn vader komt, lijkt dit het einde te zijn tussen zijn vriendschap met zijn broertje.

Voordat regisseur Jen Jonsson zich aan de ‘The King of Ping Pong’ waagde, heeft hij al veel korte films gemaakt. Daarmee is hij één van de meest succesvolle Zweedse regisseurs van de laatste jaren. Met ‘The King of Ping Pong’ laat hij zien dat hij met speelfilms ook prima uit de voeten kan. Op het Internationaal Film Festival Rotterdam 2008 wist de film geen Tiger Award in de wacht te slepen, maar ‘The King of Ping Pong’ was ook te zien op het Sundance Festival en daar won de film de World Cinema Cinematography Award.

‘The King of Ping Pong’ speelt zich af in het verre noorden van Zweden. Dit levert prachtige beelden op, want de natuur toont in de voorjaarsvakantie nog geen enkel teken van lente. In het bleke licht zien we de besneeuwde vlaktes. Deze winterse achtergrond is nadrukkelijk het sprookjesachtige decor voor dit coming-of-age drama.

Jens Jonsson heeft met ‘The King of Ping Pong’ een heel behoorlijk debuut afgeleverd. Het camerawerk en de soundtrack doen hun werk en Jerry Johansson komt dankzij zijn natuurlijke spel overtuigend over als de sullige Rille, die worstelt met de puberteit. Grootste minpunt van de film is het soms wat langdradige verhaal, maar gezien het feit dat ‘The King of Ping Pong’ pas de eerste speelfilm van Jonsson is, belooft de film veel goeds voor de toekomst.

Wietske Uneken