The Kingdom of the Oceans (2012)

Regie: Jacques Cluzaud, Jacques Perrin | 216 minuten | documentaire

Geen genre is zo veelzijdig als de natuurdocumentaire. Seks, moord en doodslag, romantiek, dramatiek en tederheid zijn allemaal ingrediënten die terugkomen in een goed en waarheidsvol portret van het leven in de wildernis. Als er in Europa een duo is dat ervaring heeft met het op artistieke wijze vastleggen van de wilde natuur in al haar mooie en soms ook grimmige facetten, dan is het wel het Franse duo Jacques Cluzaud en Jacques Perrin.  Met ‘Le peuple migrateur’ (een fascinerend portret van het fenomeen vogeltrek) en ‘Océans’ leverde het duo al eerder twee indrukwekkende proeven van bekwaamheid af die visuele perfectie combineerden met een meeslepend verhaal. Maar met ‘The Kingdom of the Oceans’ overtreffen de Fransen zichzelf nog eens en hebben ze een in veel opzichten waarlijk uniek meesterwerk geschapen. Het resultaat van een stevige dosis talent en hard werken, want de opnamewerkzaamheden voor deze vierdelige documentairereeks namen in totaal maar liefst zes jaar in beslag. Met de modernste apparatuur werd op tientallen, vaak zeer afgelegen locaties gefilmd, wat resulteert in een verbazingwekkend compleet portret van onze oceanen en wereldzeeën, de kraamkamers en geboortegronden van het leven op aarde.

De serie is opgedeeld in vier thematische delen die achtereenvolgens het leven in de diepzee, de ondiepe kustwateren, de riffen en de unieke zeezoogdieren en zeeleguanen onder de loep nemen. Bereid je dus voor op unieke beelden van de blauwe vinvis, het grootste en zwaarste dier ter wereld, bultruggen die sereen en verrassend sierlijk door de feeërieke, diepblauwe wildernis glijden, op pelsrobben jagende witte haaien voor de ruige kusten van de Zuid-Afrikaanse West-Kaap, witpuntrifhaaien die het rif terroriseren met hun nachtelijke vreetorgieën, spinkrabben die zich met honderdduizenden tegelijk verzamelen om tijdens de vervelling uit hun oude schaal te kruipen en bewonderenswaardig gedetailleerde opnamen van de kleinere, vaak obscure bewoners van ’s werelds koraalriffen, zanderige zeebodems of weelderige kelpwouden. Hoewel de warme vertelstem de betoverend prachtige beeldenstroom in fraaie Franse volzinnen van de nodige achtergrondinformatie voorziet, ligt de nadruk op esthetiek. Het educatieve aspect ontbreekt niet, maar is overwegend ondergeschikt aan het oproepen van fascinatie en bewondering bij het kijkerspubliek. Een verdedigbare keuze, want de mens is doorgaans immers pas genegen om iets te beschermen of in zijn hart te sluiten als hij er emotioneel door wordt geraakt. De muziek in ‘The Kingdom of the Oceans’ is mooi en uiterst gepast. Sterker, de symbiose van beeld en geluid maakt van de film een meesterlijke, afwisselend exuberante en contemplatieve symfonie waarin de gratie, kracht en schoonheid van de blauwe wildernis vol tot ontplooiing komen.

‘The Kingdom of the Oceans’ is een imponerende ode aan al het moois dat nog steeds rondzwemt in onze wereldzeeën. Een documentaire die bovendien met weinig woorden haarfijn duidelijk maakt dat we zuinig met dit stuk natuurlijk erfgoed moeten omgaan. Een verbazingwekkend en menigmaal wonderbaarlijk mooi stukje authentieke filmkunst.

Frank Heinen

‘The Kingdom of the Oceans’ verschijnt dinsdag 31 juli 2012 op DVD en blu-ray.