The Kingmaker, Imelda Marcos – The Kingmaker (2019)
Regie: Lauren Greenfield | 101 minuten | documentaire
De documentaire ‘The Kingmaker, Imelda Marcos’ van Lauren Greenfield (‘The Queen of Versailles’) draait om de voormalig First Lady van de Filippijnen, Imelda Marcos. Fascinerend en verbijsterend. Over de politieke invloed van een mater familias, Imelda. De ‘Moeder van de Natie’. Een invloed die tot op de dag van vandaag aangewend wordt, ondanks de vele misstappen (corruptie, acht jaar staat van beleg, onmetelijke rijkdom over de ruggen van de eigen arme inwoners, martelingen) in het verleden. Het doel heiligde de middelen bij deze dame. Ze getuigt van weinig realiteitsbesef en verlangt nog steeds terug naar de met overdaad omgeven sprookjeswereld die zij beleefde aan de zijde van haar man, de langstzittende president Ferdinand Marcos, in de periode 1965-1986. In haar eigen woorden: “Perceptie is echt, de waarheid niet.”
Enkele jaren na hun vlucht en verbanning naar Amerika (Hawaii) overlijdt Ferdinand en Imelda mag terugkeren naar haar geboorteland. Ze stelt zich als doel de ‘naam van de familie Marcos te zuiveren’ en ze wil hernieuwd een ‘paradijs creëren voor iedereen’. Zoonlief Ferdinand ‘Bongbong’ Marcos moet de nieuwe leider van het land worden. We zien hoe deze stappen, met hordes en tegenstand van oppositie, kritische pers en ‘people power’, worden genomen. Haar invloed blijkt nog heel groot. Uiteindelijk belanden we in het nu met een nieuwe tiran aan de macht, de niets ontziende Rodrigo Duterte. Hij is op de troon beland door veel geldelijke steun van de Marcos-familie. En voor wat hoort wat, dus het lijkt een kwestie van tijd voordat zoonlief Bongbong als volgende president zal worden beëdigd. Gewoon een kwestie van alle oppositie gevangen zetten…
Wie komen er verder aan het woord in ‘The Kingmaker, Imelda Marcos’? Activisten, een kritische journalist en de voorzitter van de zuiveringscommissie die tot taak had de onwettige geldstroom en kunstschatten van de Marcos-clan in kaart te brengen. Er is ook beeld van de tegenstanders van de Marcosjes, zoals Ninoy Aquino, Corazon Aquino, de vrouw van Ninoy, die Marcos als president opvolgde en haar zoon Noynoy, ook even president van het land. Ja, zonder familie kom je nergens in dit land, zo blijkt. Werd Ninoy vermoord, op de vliegtuigtrap, in opdracht van Imelda, nadat hij uit ballingschap terugkeerde?
We zien Imelda op rondrit door de sloppen van Manila, geld uitreikend aan de armen. Onthutsend! Naar eigen zeggen was zij gedurende haar First Lady-periode ‘the star in the night where the poor always look for’. Imelda, met haar pofmouwtjesjurken als handelsmerk, schept op over hoeveel wereldleiders ze wist te imponeren. Zoals Mao, die volgens haar zo onder de indruk was dat zij ‘binnen vijf minuten zorgde voor het einde van de Koude Oorlog’. Natuurlijk. De vrouw die exotische dieren uit Afrika naar Calauit island liet overbrengen nadat eerst alle bewoners gedwongen werden te vertrekken, de vrouw ook die megalomane bouwwerken liet verrijzen. Inmiddels in de negentig, maar nog steeds een kracht om rekening mee te houden. Fnuikend beeld: Imelda op bezoek bij de kinderkankerafdeling van een ziekenhuis. Zien is geloven, maar eigenlijk is dit allemaal niet te geloven. Van verketterd tot weer in beeld. Ons kent ons, the dark side…
Ruud Stift
Waardering: 4
Bioscooprelease: 13 augustus 2020