The Kings of Appletown (2009)

Regie: Robert Moresco | 92 minuten | avontuur, komedie | Acteurs: Dylan Sprouse, Cole Sprouse, Victoria Justice, R.D. Call, Kate Burton, Patrick Brennan, Sierra Jade Gerban, Lisa Lamendola, Glenn Taranto, Daniel Zacapa, Charlie Stewart, Malcolm David Kelley, Dalton O’Dell, Scott Einbinder, Jimmy Summerall, Matt Bizer, Eileen Brennan, Alyssa Bryer, Amanda Canseco, Manuel Cantu, Nick Chandler, Noell Coet, Megan Corrall, Darla Creswell, Nicole Dault, Dina Demetrius

Een ding is zeker, iedereen is jong geweest. En met een zweem van herkenbaarheid is het ‘The Kings Of Appeltown’ die je aan die periode zal doen herinneren. Over de tijd dat dat je nog met je vriendjes en vriendinnetjes buiten speelde en dat de zomervakanties eeuwig leken te duren. Over de naïviteit en praktische wijze waarop je de uitdagingen van alle dag aanging. Menig volwassen kijker zal even terugblikken. Maar als snel blijkt natuurlijk dat ‘The Kings Of Appeltown’ voornamelijk geschikt is voor de wat oudere jongere kijker, waarbij de volwassene ongetwijfeld een blik over de schouders mee werpt. Al is het alleen al voor het delen van de vele spanningsmomenten die deze avonturenfilm en komedie rijk is.

Will en Clayton (jeugdsterren en tweeling Dylan en Cole Sprouse) wonen in een groen en idyllisch Amerikaans dorpje waar de gehele gemeenschap op zondagochtend in de kerk zit en het jaarlijkse hoogtepunt de Kermis is. Als Will en Clayton op een nacht weer eens stiekem uit bed sluipen voor een nachtelijk speelavontuur zijn ze getuige van een moord op het kermisterrein. En de dader is een zeer bekende van de twee… In het decor van peis en vree neemt grimmigheid plots de overhand. De twee besluiten hun mond te houden, maar worden al snel met hun rug tegen de muur gezet als het nieuws van de moord het dorpje op z’n kop zet. Als enige getuigen moeten ze een plan verzinnen. Helemaal als de vader van hun buurmeisje Betsy (Victoria Justice) als onterechte dader wordt aangewezen.

‘The Kings Of Appletown’ is sfeervol gemaakt; de retro kermis, de houten huizen en oprijlanen, de dorpsfeesten. Je ruikt bijna de warme zomernachten. Kortom, de harde realiteit lijkt in dit deel van Amerika nog niet te zijn doorgedrongen en dat heeft de filmmaker aangedikt. Het maakt een moord in dit gehucht namelijk tot een tegenstelling die zeer geheimzinnig is en zorgt voor de nodige hoogspanning. ‘The Kings Of Appletown’ mag dan tevens een komedie zijn, maar eerlijk gezegd laat het avontuur de geestigheid wat naar de achtergrond verdwijnen.

Robert Moresco (’Crash’, ‘Million Dollar Baby’) regisseerde deze avonturenfilm/komedie. Zijn dochter Amanda schreef het verhaal. Opvallend is de warme en zeer dynamische manier van filmen. Er lijken heel wat rails en kranen voor nodig te zijn geweest om het verhaal op deze wijze te vatten. Daar is tijd en energie in gestoken. Prima acteerwerk van de jonge Dylan en Cole Sprouse waarbij de eerste met vlagen doet denken aan een kleine Jack Black in de dop. ‘The Kings Of Appletown’ is een mooi verhaal en met haar lichte melodramatiek geschikt voor het hele gezin.

Tjeerd Kooistra

Waardering: 3

DVD-release: 4 april 2013