The Land of Steady Habits (2018)

Recensie The Land of Steady Habits CinemagazineRegie: Nicole Holofcener | 98 minuten | komedie, drama | Acteurs: Ben Mendelsohn, Natalie Gold, Thomas Mann, Connie Britton, Schecter Lee, Edie Falco, Mary Catherine Garrison, Elizabeth Marvel, Victor Slezak, Annabella Rosa, Joe Allanoff

Niemand ontsnapt aan een midlifecrisis, zelfs vijftiger Ander Harris niet. Wonend in een pittoresk middenklasse-stadje boven New York, werkend bij een bank, getrouwd met de leuke Helene, lijkt hij het helemaal voor elkaar te hebben. Maar schijn bedriegt. Anders is zijn werk zat, dus gaat hij met vervroegd pensioen. Anders is Helene zat, dus laat hij haar achter bij Preston, zijn 27-jarige zoon die nog altijd thuis woont. Maar dan merkt Anders dat opnieuw beginnen helemaal niet meevalt.

In drama-met-komische-trekjes ‘The Land of Steady Habits’ volgen we Anders in zijn zoektocht naar een beter leven. Onderweg merkt hij dat hij niet echt loskomt van zijn verleden. Zijn zoon klopt bij hem aan met zijn problemen en zijn ex-echtgenote slaat opvallend snel een andere kerel aan de haak. Daarnaast krijgt hij te maken met Charlie, de verslaafde zoon van een bevriend echtpaar. En daten? Ook dat heeft zo zijn uitdagingen.

‘The Land of Steady Habits’ is niet het loodzware drama dat het had kunnen worden. Af en toe schrijnt het wel, die mislukte levens van die getalenteerde mensen. Gelukkig is schrijver en regisseuse Nicole Holofcener bekend met de mentale weerbaarheid die komt met de verschillende levensfases. We zien rijpe personages die te veel hebben gezien van het leven om nog tot diepe wanhoop te raken. We zien jongere personages die (meestal) nog voldoende tijd hebben om zich te herpakken. En we zien dat het leven in al zijn absurditeit zichzelf relativeert, wat in het geval van ’The Land of Steady Habits’ een aantal fraaie scènes oplevert.

Wat meewerkt is dat het hier gaat om redelijk rationele mensen, die eerst nadenken voor ze iets zeggen. Ze worden gespeeld door een dijk van een cast, met onder meer Ben Mendelsohn, Edie Falco, Elizabeth Marvel en Connie Britton. Qua stijl, toon en humor zit ‘The Land of Steady Habits’ ergens tussen Noah Baumbach (‘Marriage Story’), Lisa Chodolenko (‘The Kids Are All Right’) en Alexander Payne (‘Sideways’). Holofcener is wel de meest cynische van het stel, zonder dat het allemaal té wordt.

‘The Land of Steady Habits’ is niet al te origineel, maar boeiend en vermakelijk is hij zeker. Met mooie ontmoetingen, pijnlijke dialogen en een paar scènes om nooit te vergeten. Met als verdrietige boodschap dat niemand ontsnapt aan een midlifecrisis, zelf vijftiger Anders Harris niet.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

VOD-release: 14 september 2018 (Netflix)