The Last Detail (1973)

Recensie The Last Detail CinemagazineRegie: Hal Ashby | 100 minuten | komedie, drama | Acteurs: Jack Nicholson, Otis Young, Randy Quaid, Clifton James, Carol Kane, Michael Moriarty, Luana Anders, Kathleen Miller, Nancy Allen, Gerry Salsberg, Don McGovern, Pat Hamilton, Michael Chapman, Jim Henshaw, Derek McGrath, Gilda Radner, Jim Horn, John Castellano

Vanaf de poster van ‘The Last Detail’ (1973) kijkt Jack Nicholson met ontbloot bovenlijf, tatoeage, snor, sigaar en matrozenhoedje ons uitdagend aan. Een beetje vreemde filmposter; je zou denken dat het een homo-erotische rolprent betreft. Het is maar hoe je het bekijkt, maar er is weinig zinnelijk aan dit grimmige en guur komische drama.

Twee mariniers, Billy ‘Badass’ Buddusky (Jack Nicholson) en Richard ‘Mule’ Mulhall (Otis Young) moeten groentje Larry Meadows (Randy Quaid), die veroordeeld is tot acht jaar cel voor de diefstal van veertig dollar, van hun basis in Norfolk overbrengen naar de Portsmouth marinegevangenis in Maine. Ze krijgen medelijden met het groentje en besluiten niet te veel haast te maken met hun opdracht.

Het zijn niet alleen de laatste dagen in vrijheid voor de veroordeelde, ook voor Badass en Mule is het een kans om even te ontsnappen aan hun zelfgekozen ‘gevangenschap’ in militaire dienst. Ze zuipen zich klem in een piepkleine hotelkamer, bezoeken een prostituee en vechten een robbertje met de jongens van de landmacht. Badass hoopt Larry de tijd van zijn leven te geven, maar voor de bescheiden en onervaren Larry wordt pas nu echt duidelijk wat hij de komende jaren zal moeten missen.

De rol van Billy “Badass” Buddusky is er zo eentje waarbij je niet kan voorstellen dat iemand anders dan Jack Nicholson hem speelt. Buddusky is een pientere malloot, een chagrijnige grapjas, en goedzak en psychopaat tegelijk. Een badass met manisch-depressieve trekjes. Kortom, een complexe rol waarvoor naast acteertalent ook een flinke dosis charisma nodig is. Nicholson heeft beide en dit is een van zijn eerste rollen waarin hij ze in de juiste verhouding weet te gebruiken.

Het is ongetwijfeld een van zijn beste maar minst bekende rollen. Misschien komt dat wel omdat regisseur Hal Ashby met ’The Last Detail’ echte mensen wilde laten zien in een rauwe, sombere wereld ontdaan van elke vorm van Hollywood opsmuk. Daar is hij glansrijk in geslaagd, jammer alleen dat hij er weinig publiek mee trok.

Alberto Ciaccio

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 30 mei 1974
DVD-release: 7 november 2018 (Retro Collection/Original Poster Collection #12)