The Last Exorcism (2010)

Regie: Daniel Stamm | 87 minuten | horror, thriller | Acteurs: Patrick Fabian, Ashley Bell, Iris Bahr, Louis Herthum, Caleb Landry Jones, Tony Bentley, John Wright Jr., Shanna Forrestall, Justin Shafer, Carol Sutton, Victoria Patenaude, John Wilmot, Becky Fly, Denise Lee, Logan Craig Reid, Sofia Hujabre, Adam Grimes    

‘The Last Exorcism’ is gefilmd als een documentaire, vergelijkbaar met horrorfilms als ‘The Blair Witch Project’ en ‘Paranormal Activity’. Aan het begin stelt Cotton Marcus (Patrick Fabian) zich voor aan de kijkers. Hij is een enthousiaste dominee en een sympathieke man. Naast zijn standaard werk voor de kerk,  is hij ook een exorcist, iemand die boze geesten uitdrijft. Een bericht in de krant over het groeiend aantal exorcisten maakt dat hij wil stoppen. Hij heeft last van gewetenswroeging. Het is immers allemaal nep. Het gaat om pure geldklopperij, waar hij jarenlang aan meegedaan heeft.

Voor zijn laatste uitdrijving heeft hij een cameraploeg uitgenodigd. Hij wil de kijkers voor eens en voor altijd overtuigen dat dit soort praktijken tussen de oren zitten. Uit zijn postbus haalt hij brieven van wanhopige mensen die om zijn hulp als exorcist smeken. Voor zijn laatste uitdrijving gaat hij in op een willekeurige brief van een boer uit het bijgelovige zuiden van Amerika. Het vee van de boer wordt afgeslacht en dochter Nell (Ashley Bell) is de schuldige. Als een volleerd oplichter zien we de dominee te werk gaan. Geluidsapparatuur wordt stiekem gemonteerd en aan schilderijen wordt visdraad vast gemaakt. Met een hoop bombarie lijkt het alsof een kwade geest het lichaam van het meisje verlaat. De boer is blij en de dominee krijgt een pak geld. Alles lijkt goed af te lopen, de duivel is uitgedreven en de kijkers weten straks dat het nep is. Tevreden overnacht het team in een motel, totdat midden in de nacht worden opgeschrikt. Er blijkt meer aan de hand te zijn.

Films die gemaakt worden als documentaire beginnen langzaam maar zeker een eigen genre te vormen. Op de filmposter staat zelfs “gebaseerd op ware gebeurtenissen”. In het geval van ‘The Last Exorcism’ pakt deze benadering zeer goed uit. De relatief onbekende acteurs leveren stuk voor stuk goed werk af en geven de films iets authentieks. De eerste helft van de film kijkt ontspannen weg. De sympathieke dominee laat zien hoe hij de bijgelovigen bij de neus neemt. Naarmate het verhaal vordert, neemt de spanning toe; de laatste minuten zit je op het puntje van je stoel. Aan het einde van de film zijn zeker niet alle vragen beantwoord, maar dat is niet erg. De insteek van het verhaal en de manier waarop het aan de kijker wordt gebracht is ruim voldoende om van ‘The Last Exorcism’ een aanrader te maken!

Grietje de Heer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 4 november 2010