The Last Exorcism: God Asks, The Devil Commands-The Last Exorcism Part II (2013)

Regie: Ed Gass-Donnelly | 88 minuten | horror, thriller | Acteurs: Ashley Bell, Julia Garner, Spencer Treat Clark, David Jensen, Tarra Riggs, Louis Herthum, Muse Watson, Erica Michelle, Sharice A. Williams, Boyana Balta, Joe Chrest, Raeden Greer, Judd Lormand, E. Roger Mitchell, Dane Rhodes, Ashlynn Ross, Andrew Sensenig, Diva Tyler, Marcellus Grace

Na ‘The Exorcist’ van William Friedkin werd de exorcismefilm in één klap op de kaart gezet. Dit iconische meesterwerk uit 1973 is nog steeds ongeëvenaard eng. Erg knap als je nagaat dat de special effects in de loop der jaren flink verbeterd zijn. Eigenlijk is ‘The Exorcist’ het begin en het einde van dit soort griezelfilms geweest. Er is geen enkele film geweest die Friedkins klassieker van de troon wist te stoten. De laatste jaren is het genre weer populair geworden, maar erg sterke films heeft dat niet opgeleverd. Niet veel in elk geval. Met producties als ‘The Last Exorcism: God Asks, The Devil Commands’ gaat dat ook niet lukken. Nooit.

In ‘The Last Exorcism: God Asks, The Devil Commands’ kom je erachter wat er met Nell Sweetzer (Ashley Bell) is gebeurd, nadat ze in het eerste deel bezeten werd door een demon. Het arme meiske is inmiddels in een tehuis terechtgekomen. Na een aarzelend begin, slaagt ze er snel in om nieuwe vriend(inn)en te maken. Wat ze niet weet, is dat er nog steeds een demon achter haar aanzit.

Deze haastig in elkaar gedraaide film is bedoeld om de hype rond het genre uit te melken. Dat gebeurde bij ‘Saw’ ook, maar die serie had tenminste sterke ‘gore’, aansprekende personages  en een aardig bedacht verhaal te bieden. De uitvoering was weliswaar wisselend, maar nooit zo beroerd als in deze filmserie. ‘The Last Exorcism: God Asks, The Devil Commands’ is gewoon saai! Er is geen sprake van spanningsopbouw en de wijze waarop Bell haar personage weergeeft is tenenkrommend. Nell is een naïef, kinderlijk meisje waar je je niet mee wilt – en kunt – identificeren. Het acteerwerk is tergend. De mensen die in het opvanghuis zijn ondergebracht zijn de clichépatiënten die je in komedies en horrorfilms tegenkomt. Denk aan de stille, maar aardige jongen ‘met een geheim’ en de rebelse meid met een hart van goud. Absoluut niet boeiend. Spanningsopbouw en een portie gore kunnen slap spel opvangen, maar dat hoef je ook niet te verwachten.

Regisseur Ed Gass-Donnelly slaagt er geen seconde in om spanning te genereren. De cast spreekt niet tot de verbeelding, er is geen spanningsboog en de finale is belachelijk. ‘The Last Exorcism: God Asks, The Devil Commands’ is een belediging voor elke horrorfan. Negeren deze slappe hap.

Frank v.d. Ven

Waardering: 1

Bioscooprelease: 25 april 2013
DVD- en blu-ray-release: 4 september 2013