The Last Five Years (2014)

Regie: Richard LaGravenese | 94 minuten | komedie, drama, musical, romantiek | Acteurs: Anna Kendrick, Jeremy Jordan, Tamara Mintz, Cassandra Inman, Bettina Bresnan, Charly Bivona, Alex Stebbins, Lily LaGravenese, Bettina Joly, Upa Inspace, Lisa Herring, Nina Ordman

Nadat zijn huwelijk met Theresa O’Neill op de klippen liep, schreef Jason Robert Brown de musical ‘The Last Five Years’. De musical was meteen bij zijn première in 2002 al een daverend succes, dat in vele talen waaronder het Nederlands vertaald werd, maar O’Neill was minder blij met het feit dat de details van haar (vroegere) liefdesleven op straat lagen. Ze dreigde haar ex voor de rechter te slepen. Brown koos eieren voor zijn geld en paste enkele songteksten aan, zodat er geen enkele referentie aan O’Neill meer in het verhaal te vinden was. Zoals wel vaker gebeurt met succesvolle musicals, werd van ‘The Last Five Years’ een filmversie gemaakt, door regisseur Richard LaGravenese. Die kennen we vooral als scenarioschrijver, die in het verleden een Oscarnominatie verdiende voor ‘The Fisher King’ (1991) met Robin Williams en Jeff Bridges. LaGravenese timmert ook als regisseur aan de weg, van onder meer ‘Freedom Writers’ en ‘PS I Love You’, beide uit 2007.

‘The Last Five Years’ (2014) kent, net als de gelijknamige musical, een bijzondere constructie. Het liefdesverhaal wordt verteld vanuit twee verschillende perspectieven en tijdlijnen. Cathy’s (Anna Kendrick) verhaal begint aan het einde van het vijfjarig huwelijk en gaat uiteindelijk terug naar de tijd dat ze verliefd werd op Jamie (Jeremy Jordan), terwijl zijn verhaal juist begint bij die eerste vlinders en in chronologische volgorde uitgerold wordt. Cathy is een actrice die droomt van haar grote doorbraak, maar telkens naast de mooie rollen grijpt, wat haar de nodige frustraties oplevert. Jamies carrière als romanschrijver gaat daarentegen als een speer, maar zijn successen komen op een gegeven moment wel tussen de beide echtelieden in te staan. Dat het huwelijk uiteindelijk zal barsten, weten we dankzij de opmerkelijke vertelstructuur al na enkele minuten. In de anderhalf uur die volgen wordt uit de doeken gedaan waarom de relatie stukliep en hoe Cathy en Jamie zich hieronder voelen.

‘The Last Five Years’ is een musical in filmvorm, niet meer dan dat. Je blijft altijd zien dat dit van oorsprong een musical was, ook al heeft Richard LaGravenese er van alles omheen ‘gebouwd’. Dialogen zijn dan ook spaarzaam; zoals het een echte musical betaamt wordt vrijwel alles gezongen. Jeremy Jordan is meer zanger dan acteur – hij speelde hoofdrollen in diverse Broadway-producties, waaronder ‘Rock of Ages’, ‘Bonnie and Clyde’ en ‘Newsies The Musical – en dat Anna Kendrick kan zingen weten we sinds ‘Pitch Perfect’ (2013) en de daaruit voortkomende single ‘Cups (When I’m Gone)’, waarmee ze een grote internationale hit scoorde. In ‘The Last Five Years’ zingen ze slechts enkele liedjes samen – halverwege de film, wanneer hun verhaallijnen samenkomen. De liedjes zitten aardig in elkaar en sommige blijven ook echt hangen. Met name Kendrick, die de emoties beter weet over te brengen dan haar tegenspeler, geeft haar songs enige urgentie mee. Sowieso is de vrouwelijke verhaallijn sterker dan die van de man, wat zorgt voor een disbalans in deze musical, en dus ook in de film. Daar komt bij dat we niet echt te zien krijgen welke impact het einde van de relatie nou precies heeft bij Cathy en Jamie. We zien geen gepassioneerde ruzies, er vliegt geen serviesgoed door de lucht; waar is de échte hartepijn? De relatie bloedt simpelweg dood omdat hun ambities de beide echtelieden dwarszitten en dat is op het witte doek een beetje een dooddoener.

Kendrick en de liedjes houden ‘The Last Five Years’ met gemak overeind, maar echt beklijven doet deze filmmusical niet. Zoals de passie ontbreekt in de relatie tussen Cathy en Jamie, zo ontbreekt er ook passie in deze verfilming. En non-stop liedjes; daar moet je echt van houden. Want anders duren die 94 minuten wel heel erg lang.

Patricia Smagge

Waardering: 3

VOD-release: 2 november 2015