The Last Time (2006)

Regie: Michael Caleo | 96 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Amber Valletta, Brendan Fraser, Michael Keaton, Barbara Balentine, Allen Boudreaux, Kristi Chalaire, Thomas Crawford, Alexis Cruz, Lisa Marie Dupree, Carol Dupuy, Louis Dupuy, Brian Edwards, Jack Galle, Douglas M. Griffin, Mike Hagerty, Chuck Halley, David Jensen, Michael Lerner, Don Lincoln, Elizabeth Lynch, Gus Lynch, Neal McDonough, Caroline McKinley, Jon Purvis, William Ragsdale, Johnny Rock, Michael Aaron Santos, Aaron Sauer, Billy Slaughter, Daniel Stern, Doc Whitney, Toni Wynne, Michael Arnona, Jonathon Downs, Elton LeBlanc, Brad Mooney

The Last Time’ begint als een vrij rechtlijnig drama rondom Ted Riker, topverkoper van het bedrijf Bineview in New York, die de verse Jamie, een tot dan toe succesvolle verkoper uit de kleine stad, moet inwerken. Ted is een chagrijn en weinig geliefd onder zijn collega’s. Hij scheldt, is weinig sociaal maar verkoopt zo goed dat zijn positie binnen het bedrijf onaantastbaar is. Het lijkt de juiste man om de frisse nieuweling naar het juiste niveau te tillen. Maar het wil voor Jamie maar niet lukken in de grote stad. De een na de andere verkooppoging loopt op niets uit en zijn verloving met de mooie Belisa staat onder druk.

De toon van de film verandert al snel wanneer Ted en Belisa een verhouding krijgen. De nadruk ligt niet meer langer op de hypocriete en snelle wereld van de verkopers maar verschuift naar de relatie die zich tussen Ted en Belisa ontwikkelt. Ondertussen zakt Jamie snel af en ziet Ted zich door schuldgevoel genoodzaakt hem te blijven helpen, onder andere met betrekking tot het voorkomen van een vroegtijdig ontslag van Jamie. De verhouding tussen de drie draait om succes, prestige en liefde en de ontwikkelingen hierbinnen en binnen het bedrijf maken een uiteindelijke confrontatie onvermijdelijk.

Het acteerwerk is degelijk, maar de stereotypes en clichématige en daarom nogal voorspelbare ontwikkelingen voorkomen dat het een goede film wordt. Ted (Keaton) is de typisch gehardende verkoper, die door een ongelukkige gebeurtenis eerder in zijn leven eigenlijk ongewild in de huichelachtige wereld van vekopers terechtkwam en zich daarom gedraagt als een onuitstaanbare zak. Alleen via de liefdevolle verhouding met Belisa (Valletta) kan hij ontdooien. Jamie (Fraser) is de jonge, naieve rookie die in de grote stad zijn dromen in duigen ziet vallen. Belisa is binnen deze driehoeksverhouding de getergde partner die door de teleurstellende resultaten van Jamie op zoek gaat naar wat nieuws en in Ted precies vindt wat haar ontbreekt. Alles past precies maar enige vorm van originaliteit is ver te zoeken.

De aankleding van de film draagt ook weinig bij aan een eigen karakter. De muziek is tamelijk futloos en de beelden bieden ook weinig verrassing. Het oogt allemaal al bekend en dat is tegelijk het grote manco van de film. Alles, inclusief het verhaal, het acteerwerk, de muziek en de beelden, zijn redelijk maar niet bijzonder. ‘The Last Time’ is geen slechte film, maar ontstijgt nergens het niveau van een gemiddelde tv-film. Het onderhoudt voor eventjes maar kan weer snel worden vergeten.

David Croese