The Last Wave (1977)
Regie: Peter Weir | 106 minuten | drama, fantasie | Acteurs: Richard Chamberlain, Olivia Hamnett, David Gulpilil, Frederick Parslow, Vivean Gray, Nandjiwarra Amagula, Walter Amagula, Roy Bara, Cedrick Lalara, Morris Lalara, Peter Carroll, Athol Compton, Hedley Cullen, Michael Duffield, Wallas Eaton, Jo England, John Frawley, Jennifer De Greenlaw, Richard Henderson, Penny Leach, Merv Lillie, John Meagher, Guido Rametta, Malcolm Robertson, Greg Rowe, Katrina Sedgwick, Ingrid Weir
In een tijd waarin de wereld steeds meer te maken krijgt met natuurrampen, van verwoestende bosbranden tot krachtige orkanen, lijkt het alsof de natuur zich steeds meer tegen de mens keert. Peter Weirs ‘The Last Wave’ verkent dit apocalyptische thema door middel van een mystieke kijk op de relatie tussen de mens en de natuur, waarin oude spirituele tradities en de realiteit van de moderne wereld met elkaar botsen.
De film volgt de Australische advocaat David Burton (Richard Chamberlain), die betrokken raakt bij een juridische zaak waarbij een groep Aboriginal mannen beschuldigd wordt van moord. Terwijl hij zich verdiept in de zaak, wordt hij geplaagd door apocalyptische dromen – veelal over water – die hem leiden naar diepe geheimen van de Aboriginals en hun voorspellingen over het einde der tijden.
Met zijn poëtische cinematografie is ‘The Last Wave’ een visuele pracht. De manier waarop zonlicht op flatgebouwen reflecteert, een man die uit een kraan drinkt middenin een regenstorm, water dat uit een autoradio stroomt – de beelden zijn niet alleen visueel intrigerend, maar dragen een diepere betekenis. De soundtrack, gecomponeerd door Charles Wain, draagt bij aan de mysterieuze sfeer met atmosferische en soms hypnotiserende tonen, terwijl de onheilspellende dromen van David Burton versterkt worden door diepe, indringende didgeridoo-klanken.
Naast de confrontatie tussen mens en natuur, is een ander belangrijk thema de clash tussen culturen. Weir zet de westerse, rationele kijk op de wereld af tegen de diepe, spirituele verbondenheid van de Aboriginals met hun land en tradities. Hij confronteert de kijker met het idee dat de mystieke wijsheid van inheemse volkeren misschien meer te bieden heeft dan de geïndustrialiseerde westerse waarden waarmee we ons omringen.
Door samen te werken met echte Aboriginal acteurs, die ook als adviseurs fungeerden, zorgt Weir ervoor dat hun cultuur authentiek wordt gepresenteerd. Waar de film in handen van minder gevoelige filmmakers wellicht zou neigen naar een ‘white savior’-narratief, laat Weir zijn personages volwaardig in hun eigen recht staan.
Hoewel de cinematografie en thematiek zeer indrukwekkend zijn, voelt Richard Chamberlains personage af en toe wat vlak aan. Dit maakt het voor de kijker soms wat moeilijk om volledig met hem mee te leven, wat de emotionele impact van de film enigszins vermindert. Desondanks blijft ‘The Last Wave’ een meeslepende ervaring. Een fascinerend werk dat met de tijd alleen maar relevanter lijkt te worden.
Julian Meijer
Waardering: 4
Bioscooprelease: 16 augustus 1979