The Last Witch Hunter (2015)

Regie: Breck Eisner | 106 minuten | actie, avontuur, fantasie | Acteurs: Vin Diesel, Rose Leslie, Elijah Wood, Ólafur Darri Ólafsson, Rena Owen, Julie Engelbrecht, Michael Caine, Joseph Gilgun, Isaach De Bankolé, Michael Halsey, Sloane Coombs, Lotte Verbeek, Dawn Olivieri, Inbar Lavi, Armani Jackson, Aimee Carrero, Bex Taylor-Klaus

Wat krijg je als een tweederangs regisseur, een team van drie onervaren scenarioschrijvers en acteur Vin Diesel samen een fantasy-actiefilm maken? Precies wat verwacht mag worden. ‘The Last Witch Hunter’ is een b-film van zijn meest erbarmelijke soort. Nergens wordt getracht ook maar enige verrassing of vernieuwing te bieden. Er wordt zodanig vastgehouden aan de wetten van het genre, dat de film zelfs meer als onbedoelde parodie te zien is, dan als een serieus te nemen film.

‘The Last Witch Hunter’ begint nog aardig als een onvervalste medieval fantasy. Enkele afgepeigerde krijgers waden door dikke lagen sneeuw richting een onbekende bestemming. Hun doel blijkt uiteindelijk het visueel interessante nest van een heksenkoningin te zijn. De opperheks heeft met haar pestplaag een groot deel van de mensheid uitgeroeid. Het is aan de moedige vechters om een eind te maken aan haar bewind. Op het moment dat één van hen, Kaulder (Vin Diesel), op het punt staat de genadeslag te geven, wordt hij door de heks vervloekt. Hij is gedoemd eeuwig te leven.

‘The Last Witch Hunter’ schakelt op dat punt naar het heden. Kaulder leidt een riant leven in zijn New Yorkse penthouse. Tegelijkertijd voert hij een heimelijk dubbelleven als heksenjager. Een speciaal in het leven geroepen heksenraad probeert op die manier het wankele evenwicht tussen goed en kwaad in stand te houden, zo leert een overbodige voice-over de toeschouwer. Daarbij krijgt de heilig gemaakte maar emotioneel onmachtige Kaulder hulp van zogenaamde Dolans, priesters die al het goede van de mens vertegenwoordigen. Wanneer de 36ste Dolan (een bloedeloze Michael Caine) op de dag van zijn pensioen door vreemde machten wordt  aangevallen, staat de nieuwe Dolan (Elijah Wood) klaar om het stokje over te nemen. Samen met droomwandelaar Chloe (Rosa Leslie) trekken ze eropuit om de daders van de aanslag te vinden.

Het simplisme en de uitgewoonde conventies van ‘The Last Witch Hunter’ doen het publiek hevig tekort. Daar kan het mooie, maar inhoudelijke lege en overdreven snel gemonteerde pretparkspektakel niets meer aan veranderen. Bovendien vallen die visuele trucages al snel in herhaling. De voorspelbaarheid wordt vergroot doordat je als toeschouwer na elke shot en elke scène weet wat er in het volgende gaat gebeuren. De regie is van alle spanning ontdaan. Dat de film zichzelf daarbij erg serieus neemt, vol foute one-liners en vals sentiment, is dan ook zeer misplaatst. De veelvuldige toevalligheden, plotgaten en twists maken het plaatje vol. Het centrale thema overtreft echter alles. Het kwade (de heksen) tegenover het goede (de kerk) toont aan hoe ouderwets en kleingeestig  ‘The Last Witch Hunter’ is. Wordt het nu echt niet eens tijd dat Hollywood wat zaken gaat veranderen?

Wouter Los

Waardering: 1

Bioscooprelease: 22 oktober 2015
DVD- en blu-ray-release: 2 maart 2016