The Ledge (2022)

Recensie The Ledge CinemagazineRegie: Howard J. Ford | 86 minuten | thriller | Acteurs: Brittany Ashworth, Ben Lamb, Louis Boyer, Nathan Welsh, Anaïs Parello, David Wayman, Krsto Nikcevic

Alles is al eens gedaan en dat maakt het lastig om creatief of opvallend uit de hoek te komen. En wanneer iemand dan eindelijk het lef heeft om origineel uit de hoek te komen, is de druk zo hoog dat de kans op tegenvallende resultaten best wel groot is. In het geval van ‘The Ledge’ speelt er helaas meer…

In ‘The Ledge’ gaan twee vriendinnen op pad. Ze willen gaan bergbeklimmen op de plek waar een van de dames een jaar geleden een gruwelijk ongeluk voor haar ogen zag plaatsvinden. Op de plek van bestemming aangekomen, wordt het duo benaderd door een groep mannen. De leider van dit kwartet ziet een van de vrouwen wel zitten. Het is niet geheel wederzijds en dat zorgt voor een hoop problemen. Uiteindelijk jagen de mannen op een vrouw nadat haar vriendin vermoord werd. De dame vlucht de bergen in en zet haar bergbeklimskills in om de minder getrainde mannen te slim af te zijn.

Het idee van een vrouw die zonder uitrusting een bende schurken te slim af moet zijn, is erg gaaf. Zeker als erin onherbergzaam gebied geklommen wordt. Overleven op pure wilskracht. Helaas heeft ‘The Ledge’ te maken met een groot probleem in de vorm van een ontoereikend budget. De scènes in de bergen zijn overduidelijk voor een green screen opgenomen en ogen nep. Het acteerwerk is amateuristisch en over de top. Het script bedient zich van gemakzuchtige flashbacks en idiote plotwendingen. Ook de ongekend wrede horrorpassages – hoe nep ook – lijken uit het niets te komen. Je kijkt naar karikaturen en niet naar mensen. De leider van de mannengroep is een schuimbekkende schurk zonder diepgang en de heldin een feilloos supermens. Dat dus.

Met een beter script, goed uitgewerkte personages en echte decors had ‘The Ledge’ een supertoffe film kunnen zijn. Nu is het een aardige poging geworden. Met het verstand op nul en zonder verwachtingen is dit een aardig tijdverdrijf.

Frank v.d. Ven

Waardering: 2

Bioscooprelease: 12 mei 2022
VOD-release: 7 september 2022 (Pathé Thuis)