The Legend of Mor’du (2012)

Regie: Brian Larsen | 6 minuten | animatie, korte film

Wie Google wel eens bezoekt, weet dat de zoekmachine regelmatig mensen, bedrijven of historische gebeurtenissen in het zonnetje zet door hun logo voor een dag aan te passen; door middel van de bekende én geliefde Google Doodles. Op 21 oktober 2011 stond Google in het teken van de honderdste geboortedag van Mary Blair (1911-1978), een artieste die prachtige illustraties maakte, voor onder andere Walt Disney. Zo werkte zij aan ‘Dumbo’, ‘Lady and the Tramp’ en de tweede versie van ‘Fantasia’. Ook haar bijdrage aan ‘Cinderella’, ‘Alice in Wonderland’ en ‘Peter Pan’ is toonaangevend voor de sfeer en look van de tekenfilms. Dat haar werk nog steeds als inspiratiebron geldt voor veel illustratoren, maar ook filmmakers, bewijst het korte Pixar filmpje ‘The Legend of Mor’du’, dat als extra op de DVD en blu-ray van ‘Brave’ staat.

‘The Legend of Mor’du’ gaat dieper in op de oorsprong van de gevaarlijke, angstaanjagende beer, die in de hoofdfilm zo’n essentiële rol speelt. De heks, die verantwoordelijk is voor Merida’s lot in ‘Brave’, vertelt ons het verhaal. Zij was immers betrokken bij de betovering van de kroonprins en kent de geschiedenis tot in de details. Aan wie ze het vertelt (behalve ons als kijker) wordt overigens op het laatst pas geopenbaard.

Wat opvalt aan ‘The Legend of Mor’du’ is de animatiestijl. Wie hoopt op een visueel hoogstandje zoals ‘Brave’, zal grotendeels teleurgesteld worden, want de raamvertelling bestaat voor een groot deel uit op Mary Blair-achtige, met de hand getekende scènes. Dat heeft een wat abstract, schilderachtig en duister effect. Het is heel anders dan wat je gewend bent van Pixar, maar anders wil niet per definitie zeggen dat het niet geslaagd is. Dat geldt ook voor ‘The Legend of Mor’du’. Het filmpje ziet er prachtig uit.

Op verhaaltechnisch niveau is ‘The Legend of Mor’du’ aardig, maar niet meer dan dat. De plot heeft alles van een traditioneel sprookje en is daardoor weinig verrassend. De spaarzame grapjes die het filmpje kent zijn goed voor een glimlach. Leuke aanvulling voor als je van ‘Brave’ genoten hebt, maar bovenal is ‘The Legend of Mor’du’ een mooi eerbetoon aan Mary Blair.

Monica Meijer

‘The Legend of Mor’du’ verschijnt op woensdag 28 november 2012 als extra op de DVD en blu-ray van ‘Brave’.