The Letter (2012)

Regie: Kenneth Mercken | 15 minuten | korte film, biografie, drama, sport | Acteurs: Aleksandr Lyapin, Sam Louwyck, Ryszek Turbiasz, Aristhar Venes, Georgi Ivanov

In de korte film ‘The Letter’ van voormalig wielerkampioen Kenneth Mercken verhuist een Russische jongen naar België om de beste wielrenner van allemaal te worden. Hij raakt echter verzeild in de wereld van de doping en sleurt zijn vrienden daarin mee.

De vage sferen van de jongens onder invloed zijn erg goed te voelen. De hele film is desoriënterend en in veel extreme close-ups gefilmd. ‘The Letter’ heeft ook een soort ritme met herhalingen, aangegeven door de beelden. De voice-over vertelt, in briefvorm. Het is niet erg duidelijk voor wie de brief is. Het is ook niet duidelijk waarom al die Russen in België zijn. Het geeft ‘The Letter’ een soort droomachtige sfeer, dat je zult herkennen als het moment dat je wakker wordt en alleen nog flarden van je droom kunt herinneren. Zo is ook deze film, het bestaat uit vage flarden, als onder de invloed van de stimulerende middelen. Het verhaal van ‘The Letter’ heeft ook niet een duidelijk verloop, het heeft niet echt een eind- of middenpunt. Deze korte film is voor de liefhebbers van alternatieve films, met wel mooie beelden.

Mirte Brethouwer

‘The Letter’ verschijnt dinsdag 16 oktober 2012 op DVD (Selected Shorts #14: De Beste Vlaamse Kortfilms van 2012).