The Life Before Her Eyes (2007)

Regie: Vadim Perelman | 90 minuten | drama, thriller | Acteurs: Evan Rachel Wood, Uma Thurman, Eva Amurri, Gabrielle Brennan, Brett Cullen, Adam Chanler-Berat, Tanner Cohen, Sherman Alpert

‘The Life Before Her Eyes’ is een film die nog een tijdje door je hoofd blijft spoken. Je bent er in ieder geval niet snel klaar mee, en dat is meestal wel een goed teken.

Als tiener maakt Diana (Evan Rachel Woods) een vreselijke Columbine-achtige gebeurtenis mee. Gekweld door schuldgevoel en verdriet groeit ze op tot een vrouw (Uma Thurman) die nog steeds dagelijks wordt geconfronteerd met het verleden. Wanneer de school vijtien jaar later een bijeenkomst organiseert ter ere van de overledenen en de overlevenden, wordt het haar teveel. Haar eigenwijze en obstinate dochtertje – dat steeds meer op haar vroegere zelf begint te lijken – en haar afstandelijke man zijn daarbij nog een zorg extra. Intussen vertellen flashbacks het leven van de jonge Diana, dat ook al niet over rozen liep. Gelukkig is daar haar allerbeste vriendin Maureen (Eva Amurri) die haar blijft steunen door dik en dun. Tot die ene allesbepalende dag waarop ze moeten beslissen over leven en dood. Naarmate de climax nadert wordt langzaamaan duidelijk dat niets is zoals het lijkt. De twee werelden beginnen dichter bij elkaar te komen.

Al vanaf begin af aan laat de film de jonge zowel als de oudere Diana zien, als kijker leer je ze dus haast tegelijk kennen. Een behoorlijke uitdaging voor de twee actrices die dezelfde persoon spelen; het moet immers wel geloofwaardig blijven. En dat blijft het gelukkig ook, dankzij topactrice Uma Thurman en rijzende ster Evan Rachel Woods, wiens carrière na deze prestatie alleen maar succesvoller zal worden. Woods stijgt ver boven iedereen uit, zelfs voor Thurman is het moeilijk om te tippen aan haar talent. Zij is met deze film nu zeker een van de meest veelbelovende actrices van haar tijd geworden.

De cinematografie is fantastisch en maakt de beleving nog aangrijpender. Een minpunt is echter wel dat er vaak te snel wordt gewisseld tussen heden en verleden – het was fijner geweest wanneer je soms iets langer kon kijken naar één van de twee Diana’s. Dat had misschien ook voorkomen dat enkele scènes tot vervelends toe worden herhaald. Ook al zijn ze nog zo goed – vier keer dezelfde scène in anderhalf uur is echt teveel van het goede.

Ondanks dat is de film absoluut het kijken waard. ‘The Life Before Her Eyes’ laat je niet los en is een intense filmervaring die je niet snel zult vergeten.

Tessa Obbens

Waardering: 4

Bioscooprelease: 11 september 2008