The Limehouse Golem (2016)

Recensie The Limehouse Golem CinemagazineRegie: Juan Carlos Medina | 109 minuten | thriller, horror | Acteurs: Douglas Booth, Olivia Cooke, Sam Reid, María Valverde, Daniel Mays, Bill Nighy, Peter Sullivan, Michael Jenn, Daniel Cerqueira, Patrick Durham, Louisa-May Paerker, Adam Brown, Nicholas Woodeson, Paul Ritter, Mark Tandy, David Bamber

Londen, 1880. De stad is in de ban van een seriemoordenaar die ‘The Limehouse Golem’ wordt genoemd. Aan de debuterende Inspecteur Moordzaken van Scotland Yard, John Kildare (Bill Nighy in de rol die oorspronkelijk aan Alan Rickman was toebedeeld…), de ondankbare taak om zowel variétéartieste Elizabeth Cree (Olivia Cooke) vrij te pleiten van de (gif)moord op haar man John alsmede de seriemoordende golem in zijn nekvel te pakken.

In zijn speurtocht naar de golem krijgt Kildare hulp van politieagent George Flood (Daniel Mays uit ‘The Line of Duty’). De een-tweetjes tussen hen doen denken aan het vermakelijke tweespel wat we kennen van Sherlock Holmes en zijn assistent Watson. Kildare stuit op een dagboek dat wordt gevonden in de leeszaal van de Londense bibliotheek. De plot draait om vier verdachten. Alle vier bezochten ze op de dag van de laatste moord de leeszaal: John Cree (Sam Reid), Dan Leno (Douglas Booth uit ‘The Riot Club’), Karl Marx (Henry Goodman) en George Gissing (Morgan Watkins).

Dus is het ‘gewoon’ een kwestie van afvinken naar aanleiding van het handschrift van de verdachten. Makkelijk zat, zo zou je denken. Maar gelukkig weet regisseur Juan Carlos Medina ons geregeld op het verkeerde been te zetten. We zien een keur aan kleurrijke bijrollen, mede te danken aan het milieu waarin dit horrordrama zich afspeelt, Victoriaans Londen met zijn theaters, bordelen en donkere kruip-door-sluip-door straatjes.

‘The Limehouse Golem’ roept dezelfde sfeer op als de films waarin die andere beroemde seriemoordenaar, Jack the Ripper, wordt geportretteerd. De bloedige moorden, sommigen van kwaad tot erger, worden onverholen getoond. De broeierige sfeer en de goede acteerprestaties vergroten het kijkgenot. Bill Nighy revancheert zich voor zijn vlakke vertoning in ‘Their Finest’ en ook Cooke, Booth en Mays weten goed raad met de hen toebedeelde scriptregels.

Een doortimmerd ‘tien kleine negertjes-verhaal’ met een donker, mysterieus decor en een lichte ondertoon. Een prima examenstuk van Medina. Een nieuwe Guillermo del Toro in de maak? Wellicht, ‘The Limehouse Golem’ is in ieder geval een zeer genietbare film.

Ruud Stift

Waardering: 3.5

DVD-release: 30 januari 2018