The Little Prince-Le petit prince (2010)

Regie: Pierre-Alain Chartier | 80 minuten | animatie, familie | Originele stemmencast: Gabriel Bismuth Bienaimé, Franck Capillery, Guillaume Gallienne, Marie Gillain

In het beroemde universum van Antoine de Saint-Exupéry, beleeft de kleine prins zijn avonturen. Deze film ‘The Little Prince’ is losjes gebaseerd op het boek ‘De Kleine Prins’. In de twee afleveringen die op de DVD staan vertelt de kleine prins in de brieven aan zijn roos over zijn spannende avonturen. In het verhaal ‘De planeet van de tijd’ komt de kleine prins terecht op een planeet waar de tijd in de war is. De bewoners en het water staan stil, de blaadjes zijn middenin hun val in de lucht blijven hangen. De oorzaak is de slang, die de klokkenmaker van de planeet heeft overgehaald om even pauze te nemen. De klokkenmaker zette even de tijd terug, naar de dagen waarin hij nog niet zo verschrikkelijk oud en moe was, maar schoot daarin een beetje door. Ineens was hij een grote baby en kon hij niet meer terug. De prins snelt samen met zijn handlanger, de pratende vos, te hulp, en zij worden weer geholpen door een bewoner.

In de andere aflevering, ‘De Planeet van de vuurvogel’, leeft een volk onder de wraakzucht van de vuurvogel, die al het land verbrandt. De vuurvogel is boos omdat de koning de kroon van hem heeft gestolen. De koning hoort dus eigenlijk helemaal geen koning te zijn. De enige die dit geheim weet, is de prinses, maar die heeft de koning opgesloten. De kleine prins en zijn vosje komen weer redden, al zou de vos toch liever een kippetje eten. Met zijn notitieblokje blaast de kleine prins het leven in getekende schaapjes, in een ‘neusrotsifant’, een vliegend bootje enzovoorts, en zo is er altijd wel een manier om de dag te redden.

Zo fantasievol als deze uitbreidingen van het oorspronkelijke verhaal van ‘De Kleine Prins’ zijn, zo inspiratieloos zijn de animaties waarin het is uitgevoerd. De filmpjes duren beide rond de veertig minuten en ogen nog het meest als een goedkope videogame. Het is begrijpelijk dat er voor zo’n kleine productie weinig tijd en geld over is, maar een goedkope animatie hoeft niet een lelijke animatie te zijn. Er had waarschijnlijk een veel creatiever en prikkelender universum geschapen kunnen worden met een stijl die meer richting tekenfilm gaat. Want als je iets niet realistisch kan maken, is het soms beter in plaats daarvan iets wel mooi maken.

Sommige karakters zijn beter gelukt dan andere. Bij een enkele personage overkomt  de kijker een soort verwondering over het feit dat een animatie blijkbaar ook heel slecht kan acteren, maar de vos is bijvoorbeeld een prachtig mopperend beest met zeer grappig en droog commentaar op alle gebeurtenissen. Dit maakt de film toch wel leuk voor de kleintjes, die kunnen genieten van een fantasievol verhaal wat grappig en bovendien spannend is. Helaas ziet het er alleen niet uit.

Mirte Brethouwer

‘The Little Prince’ verschijnt woensdag 21 november 2012 op DVD.