The Lost City (2005)

Regie: Andy Garcia | 143 minuten | drama | Acteurs: Andy Garcia, Inés Sastre, Tomas Milian, Richard Bradford, Nestor Carbonell, Enrique Murciano, Dominik García-Lorido, Dustin Hoffman, Bill Murray, Lorena Feijóo, Steven Bauer, Juan Fernández, Jsu Garcia, William Marquez, Julio Oscar Mechoso

De welgestelde familie Fellove vormt een hechte eenheid. Elke zondag is er een familiediner bij de ouders. Er wordt gegeten, gelachen en gedronken. Ook de grootgrondbezitter Don Donoso Fellove (Richard Bradford), de broer van hun vader, is van de partij. Zijn tabaksplantage zal hij nalaten aan zijn neef Ricardo (Enrique Murciano), maar Ricardo heeft net als zijn broer Luis (Nestor Carbonell) andere plannen. Na een korte gevangenschap sluit hij zich aan bij de rebellen onder leiding van Fidel Castro en Che Guevara. Luis op zijn beurt pleegt met zijn groepering een mislukte aanval op het presidentiële paleis van de wrede dictator Fulgencio Batista.

Fico (Andy Garcia) is de oudste broer die niet politiek geïnteresseerd is, maar in zijn nachtclub ‘El Tropico’ het publiek prachtige showballetten en muziek biedt. Wanhopig ziet hij toe hoe de familie uit elkaar valt en steeds kleiner wordt. Na de dood van Luis probeert hij een nieuw leven op te bouwen met Aurora (Inés Sastre), de weduwe van Luis, maar ook Aurora blijkt een kind van haar tijd te zijn. Hoewel ze van hem houdt, kiest ze voor een leven in dienst van het Cuba van Fidel Castro.

Andy Garcia is als klein kind met zijn ouders van Cuba naar de Verenigde Staten gevlucht voor het regime van Castro. Uit de hele film spreekt een diepe liefde voor zijn geboorteland, maar ‘The Lost City’ sleept je niet onverbiddelijk mee. Dit ondanks bloedstollende scènes waarbij duidelijk wordt hoe gemakkelijk het geweld van politieke onlusten doordringt in het dagelijkse leven van de bevolking en de werkelijk oogstrelende beelden. De kleding, de Amerikaanse sleeën en de interieurs met Jugendstil elementen zijn een lust voor het oog.

Garcia wil de kijker een epos over het Cuba van de jaren vijftig voorschotelen op basis van het boek van Guillermo Cabrera Infante, maar vertelt teveel tegelijk. Typerend voor een niet helemaal gelukte boekverfilming, maar in dit geval bijzonder spijtig. Sommige dingen zijn namelijk heel bijzonder zoals de prachtige muziek van musici als Bola de Nievedie hele film door klinkt en bij de geweldadige scènes de hartstocht, de droefheid en de absurditeit van de gebeurtenissen onderstreept. Dit doet in positieve zin denken aan ‘The Mambo Kings’ (1992) En het acteerwerk is in orde met een zeer komische rol van Bill Murray als de trouwe Amerikaanse vriend van Fico die iedereen aan het lachen maakt, maar ook weet wanneer hij daarmee moet ophouden. De enige wanklank vormt de veel te dramatische rol van Inés Sastre.

Een liefdevolle film over een door geweld geteisterd land dat met veel zorg en enthousiasme is gemaakt, maar er had meer in gezeten.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 3

Bioscooprelease: 17 augustus 2006