The Lost City of Z (2016)

Recensie The Lost City of Z CinemagazineRegie: James Gray | 140 minuten | actie, avontuur, biografie, drama, geschiedenis | Acteurs: Charlie Hunnam, Robert Pattinson, Sienna Miller, Tom Holland, Edward Ashley, Angus Macfadyen, Ian McDiarmid, Clive Francis, Pedro Coello, Matthew Sunderland, Johann Myers, Aleksandar Jovanovic, Elena Solovey, Bobby Smalldridge, Tom Mulheron, Daniel Huttlestone, Nathaniel Bates Fisher, Murray Melvin, Harry Melling, Michael Jenn, Franco Nero, Bethan Coomber, David Calder,

Een honger naar kennis kan net zo verslavend zijn als iedere geestverruimende drug die er op de wereld te vinden is. Men kan zich verliezen in de zoektocht naar wetenschap, naar het onbekende. Niets doet er meer toe behalve dat ene missende stukje in de puzzel. Dat laatste stukje dat iedere tegenslag van de weg ernaar toe de reis meer dan waard maakt. Een overtuiging die kapitein Ahab ook gehad moet hebben in zijn eeuwigdurende jacht op de witte walvis Moby Dick uit het gelijknamige boek. Majoor Percy Fawcett heeft in ‘The Lost City of Z’ een dergelijk euvel te overwinnen. We volgen de bevelhebber, en tevens avonturier en cartograaf, begin twintigste eeuw op zijn zoektocht naar de verloren stad Z. Een onderneming die iedere tegenslag laat verbleken als sneeuw voor de zon. Toch?

Regisseur James Gray geeft ons met ‘The Lost City of Z’ een grootse biopic over de eerdergenoemde ontdekker Percy Fawcett (Charlie Hunnam), een aristocraat die hogerop probeert te komen ondanks zijn “ongelukkige keuze in voorvaderen”. Om zijn achternaam weer tot zijn volle glorie te herstellen, krijgt hij de opdracht om een conflict met betrekking tot de handel in rubber te voorkomen door de grens tussen Brazilië en Bolivia in kaart te brengen. Fawcett gaat voor de prestige, maar na de sporen van een eeuwenoude beschaving ontdekt te hebben raakt hij geobsedeerd met de jungle en de mensen die daar leven. Hij wil meerdere expedities leiden om uiteindelijk de verloren stad te vinden waarvan hij op zijn eerste reis slechts restjes aardewerk kon vinden.

Wat de meeste hoge ogen zal gooien in ‘The Lost City of Z’ zijn de acteerprestaties en het camerawerk. Niet alleen Hunnam, die het geweldig doet als centrale figuur, maakt indruk; maar ook Sienna Miller en Robert Pattinson zorgen met hun performances voor een solide invulling van de cast. Miller overtuigt als de altijd optimistische en vrijgevochten Nina Fawcett en zowel zij als Pattinson, die de rol van mede-avonturier Henry Costin voor zijn rekening neemt, geven kleur aan de meer luchtige momenten van de film. Hunnam maakt het triumviraat af door met beide spelers een prima chemie te hebben die tezamen een goede voorgrond voor de prachtige cinematografie vormen.

‘The Lost City of Z’ valt echter wel in de voor de hand liggende valkuilen die een biopic vaak kenmerken. Zo ligt het tempo van de prent erg laag en worden bepaalde interessante verhaalelementen afgeraffeld om een zo breed mogelijke vertelling te laten zien. Zonder al te veel weg te geven voelt het einde van de film hierdoor ook niet per se aan als een conclusie, het verhaal stopt simpelweg. Een betere focus had hier waarschijnlijk voor een strakker script kunnen zorgen zodat het verhaal wat ademruimte kon krijgen. Nu zijn er grote delen die uitgediept hadden kunnen worden en andere delen die er misschien gewoon niet in hoefden te zitten.

Ondanks dat de verhaalvertelling wat te wensen overlaat, blijft het toch allemaal erg interessant. Percy Fawcett is een bijzonder intrigerend persoon om te volgen en er is te zien dat er flink wat zorg naar de film is gegaan. Vooral het camerawerk zorgt ervoor dat de kijker zich soms in de jungle waant, en er misschien wel net zo verkikkerd op raakt als Fawcett zelf. Maar het is het acteerwerk dat ‘The Lost City of Z’ tot een prima biopic maken, een aanwinst voor het genre.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 27 april 2017
DVD-release: 29 augustus 2017