The Lost Colony-Wraiths of Roanoke (2007)

Regie: Matt Codd | 88 minuten | horror, science fiction | Acteurs: Adrian Paul, Frida Farrell, Rhett Giles, Michael Teh, Mari Mascaro, Alex McArthur, George Calil, Doug Dearth, Atanas Srebrev, Hristo Mitzkov, Velislav Pavlov, Rafael Jordan, Jonas Talkington, Suzette Kolaga, Terence H. Winkless, Dessi Morales, Alex Revan, Ivo Simeonov, George Zlatarev

‘Lost Colony’ is gebaseerd op het waargebeurde en nog steeds onopgeloste verhaal van een van de eerste Engelse kolonies langs de kust van Noord-Amerika. Tegen het eind van de 16de eeuw vestigen een honderdtal Engelsen zich op het eiland Roanoke, maar door de oorlog met Spanje duurt het veel langer dan verwacht voor het moederland terug contact met hen kan opnemen. Als dit uiteindelijk mogelijk is, worden het eiland en de nederzetting geheel verlaten teruggevonden. Het is tot nog toe onduidelijk wat het verdwijnen van de kolonie heeft veroorzaakt.

Er werden in 2007 toevallig twee films gemaakt over de befaamde kolonie, met de erg gelijkaardige titels ‘Lost Colony’ en ‘Roanoke: The Lost Colony’. Een beetje verwarrend dus, maar het gaat hier om de minder bekende televisiefilm met Adrian Paul (uit de reeks ‘Highlander’) in de hoofdrol, als Ananias Dare. In deze film wordt de verdwijning van de kolonisten gelinkt aan een bovennatuurlijke oorzaak. Ze zouden vermoord zijn door “schimmen”, een soort geesten, van Vikingen die eeuwen daarvoor op het eiland gestorven waren.

Bij het bekijken van ‘Lost Colony’ wordt al gauw duidelijk waarom de film niet echt bekend is. In de openingsscène krijg je al meteen een schim te zien, wat het mysterie en de spanning in feite al wegneemt voor de film nog maar begonnen is. De gehele film komt redelijk gekunsteld over en is weinig overtuigend. De schimmen en andere speciale effecten lijken eerder thuis te horen in een film uit de jaren 80 of 90, maar dat kan ook wel aan het budget gelegen hebben. Het verhaal zelf heeft een interessante basis maar wordt wat slordig en onduidelijk verwerkt, en bepaalde wendingen houden weinig steek. Virginia Dare, de eerste Engelse baby geboren op Amerikaans grondgebied, is ook duidelijk al meer dan een maand oud bij haar geboorte. Daarna wordt ze ook niet ouder, en haar moeder Eleanor heeft voor de helft van de tijd overduidelijk een pop of iets dergelijks vast in plaats van een baby. Maar er zitten zeker ook goeie scènes in de film, en de horroreffecten waar make-up bij aan te pas komt zijn best knap gedaan. De kostuums en rekwisieten zien er over het algemeen ook vrij authentiek uit en er wordt bij momenten sterk vastgehouden aan de historische feiten – je ziet Ananias bijvoorbeeld hun bedoelde bestemming, de Croatoan indianenstam, in een boom krassen, iets wat volgens historische bronnen de enige achtergebleven aanwijzing was van hun aanwezigheid. De gevechten met de indianen zijn goed geënsceneerd (die met de schimmen wat minder) en de acteurs, hoewel ze maar matig spelen, zijn niet slecht gecast.

De film kon op zich een entertainende “ghost story” worden, met de historische setting als interessante achtergrond. Spijtig genoeg faalt hij op de meeste vlakken. Zoals wel vaker het geval is met dit soort fantasy-, avonturenfilms: het potentieel is er wel maar de afwerking niet. En dat is altijd jammer.

Redactie Cinemagazine

Waardering:2