The Love Bug (1968)

Regie: Robert Stevenson | 103 minuten | komedie, familie, fantasie, sport | Acteurs: Dean Jones, Michele Lee, David Tomlinson, Buddy Hackett, Joe Flynn, Benson Fong, Andy Granatelli, Joe E. Ross, Iris Adrian, Ned Glass, Robert Foulk, Gil Lamb, Barry Kelley, Nicole Jaffe, Wally Boag

Op zijn vijfde al de hoofdrol in een (vandaag de dag) Disney klassieker, gevolgd door vele series en films. Dat gebeurde Herbie, de inmiddels legendarische Volkswagen Beetle die in 1963 de fabriek uit kwam roll en. ‘The LoveBug’ uit 1968, is de eerste speelfilm waarin Herbie op grote doek te bewonderen is. Walt Disney zelf heeft zelfs nog een handje gehad in de ontwikkeling van het verhaal rondom deze auto, maar kon er helaas niet meer van genieten in de bioscoop.

Jim Douglas wordt gespeeld door Dean Jones, een niet onbekende naam in de Disneywereld, met onder andere ‘Herbie Goes to Monte Carlo’ en een aantal series op zijn naam. De kijker leert al snel aan het begin van de film, dat het er voor racer Jim Douglas niet zo goed meer uitziet. Tijdens de laatste races weet hij telkens zijn auto in de prak te rijden, maar de precieze reden voor deze onfortuinlijke omslag in zijn kunnen blijft onbekend. Hoe dan ook, de witte Volkswagen Beetle verschijnt plots in zijn leven. Jim’s huisgenoot, de Boeddhist Tennessee Steinmetz (Buddy Hackett, verleende zijn stem aan Scuttle in ‘The Little Mermaid’), ziet meteen iets bijzonders in het schattige autootje en is overtuigd van zijn potentie, terwijl Jim de boot nog wat afhoudt. Een auto kan toch geen eigen wil hebben? Het is maar een machine… Het is dan ook de grappige Tennessee die hem de naam Herbie geeft, vernoemd naar zijn oudoom.

Jones en Hackett vormen een goed team, want hoe natuurlijk Jones acteert, zo overdreven en over de top komt Hackett soms uit de hoek. Het derde wiel in het team van de wagen is Carole Bennett (Michele Lee), die eerder werkte voor Mr. Thorndyke maar op tijd overstapte naar de ‘juiste’ kant. Natuurlijk moet er plaats voor liefde zijn, zeker met een titel als ‘The Love Bug’, en Herbie zorgt er mede voor dat Douglas en Bennett elkaar uiteindelijk vinden. Deze verhaallijn is nogal dun, maar uiteindelijk draait het ook niet om hen, maar het winnen van de race.

In bijna elke Disneyfilm draait het natuurlijk om goed versus kwaad. De slechterik in dit verhaal is Mr. Thorndyke. In de eerste instantie is hij maar wat blij dat hij Herbie kwijt kan aan Jim, maar daar krijgt hij al snel spijt van. Hij zet alles op alles om de wonderlijke Beetle terug te krijgen. David Tomlinson, die gestalte geeft aan de schurk Thorndyke, is ook al geen onbekende van Disney. Deze keer geen vriendelijke rol zoals in ‘Mary Poppins’ of ‘Bedknobs and Broomsticks’, maar ook hier weet hij zich te bewijzen als acteur.

De grootste ster is natuurlijk Herbie, in al zijn gedaantes. Een knap staaltje werk, en mooie special effects, zeker voor die tijd. Al heeft hij geen gelaatsuitdrukkingen, hij weet een plekje te veroveren in het hart van de kijker. ‘The Love Bug’ is een leuke familiefilm vol jaren 60 nostalgie, snelle auto’s, spannende races en blijft daarmee leuk voor jong en oud.

Tessa Obbens