The Magic of Flight (1996)

Regie: Greg MacGillivray | 55 minuten | documentaire | Voice-over: Tom Selleck    

Wie als jongetje (of meisje!) Tom Cruise zag schitteren in ‘Top Gun’ (1986) of een kijkje mocht nemen in de cockpit tijdens een vakantievlucht, heeft nog maar één droom: piloot worden. Logisch, want de vliegkunst is fascinerend en de piloten zijn stoer.

In deze schitterende documentaire maakt regisseur MacGillivray een reis door de ontwikkeling van de luchtvaart, en begint bij het begin. Want het is maar iets meer dan honderd jaar geleden dat de eerste vlucht werd gemaakt, vanaf het strand van Kitty Hawk (North-Carolina) op 17 december 1903. Zelfs dit enigszins saaie onderdeel van de documentaire, vanwege de geringe aanwezigheid van bewegend beeld, is leuk om te zien. Want beelden van mislukte pogingen en Charlie Chaplin-achtige muziek laten zien hoe klungelig men was in de eerste vliegexperimenten.

Sindsdien heeft de luchtvaart zich razendsnel ontwikkeld. MacGillivray stelt dan ook niet zomaar The Blue Angels uit het Amerikaanse leger centraal in zijn documentaire. Door cameras te bevestigen aan de vleugels, in de cockpit en op vele andere plekken op de moderne F/A-18 Hornet vliegtuigen die zij gebruiken, is ‘The Magic of Flight’ meer dan alleen een kijkervaring. Je voelt de vrijheid en de leegte van het luchtruim, en krijgt inzicht in de inspanning en concentratie die het vliegen van de piloten vergt. Bovendien levert het een aantal schitterende beelden op, van Hornets die op hun kop over prachtige stranden vliegen, of door sneeuwwitte berglandschappen.

Ook mooi aan deze documentaire is de relatie die MacGillivray legt tussen het vliegtuig en de vogel. Want dat is immers waar de mens door is geïnspireerd. Naast de drukke en spectaculaire stuntshows zijn er ook rustige en indrukwekkende beelden van overtrekkende vogels over meren en bossen. Daarnaast maken computeranimaties duidelijk wat nu precies het verschil is tussen de vliegtechniek van de vogel en die van de mens.

Het is jammer dat de documentaire door een veel kleiner publiek wordt gewaardeerd dan de lange speelfilm. Maar wie het Omniversum kent weet hoe een film als ‘The Magic of Flight’ overkomt. Niet kijken, maar voelen. Je voelen als Tom Cruise in ‘Top Gun’.

Julien van Alphen