The Magic Roundabout (2005)
Regie: Dave Borthwick, Jean Duval, Frank Passingham | 85 minuten | animatie, familie, avontuur, komedie, fantasie | Originele stemmencast: Robbie Williams, Kylie Minogue, Ian McKellen, Joanna Lumley, Tom Baker, Jim Broadbent, Bill Nighy, Lee Evans, Ray Winstone, Daniella Loftus, Ediz Mahmut, Jimmy Hibbert
Dougal (stem van Robbie Williams) is een beetje een sukkel. Hoewel hij het goed bedoelt, gaat er altijd wel iets mis. Toch kan iedereen moeilijk lang boos op hem blijven. Zelfs als dankzij zijn gulzigheid de hele wereld in ijs dreigt te veranderen, blijven zijn vrienden aan zijn zijde staan. Deze vrienden zijn een raar stel bij mekaar. Zo is daar het uiterst relaxte rockkonijn met elektrische gitaar Dylan (Bill Nighy). Hij vindt het nog het ergst dat er straks geen grass meer is als de wereld is bevroren en hij wil het liefste zijn roes uitslapen.
Verder is er de operakoe met sterallures Ermintrude. De stem van deze zingende koe wordt gedaan door Joanna Lumley, ook wel bekend als de drugsgebruikende nymfomane Patsy Stone in “Absolutely Fabulous”. Vriend Brian (Jim Broadbent) is smoorverliefd op haar en hoewel hij niet de vlotste is hij is immers een slak brengt zijn liefde voor Ermintrude een ongekende heldhaftigheid in hem naar boven. Dougals beste vriendinnetje en baasje Florence (Kylie Minogue) kan helaas niet mee op avontuur. Zij zit door Dougals toedoen – gevangen in de bevroren draaimolen. Maar de haarbal op poten is vastbesloten zijn vriendinnetje te redden.
De goede tovenaar of beter gezegd half tovenaar/half springveer Zebedee zet ze op het juiste spoor. De stem van Zebedee wordt verzorgd door Sir Ian McKellen, die natuurlijk de tovenaar Gandalf speelde in de ‘The Lord of the Rings’-trilogie. Met zijn warme stem vertelt hij de vrienden dat ze op zoek moeten naar drie magische diamanten. Als zijn boze tweelingbroer ZeeBadee (Tom Baker) deze namelijk in handen krijgt, beschikt hij over voldoende kracht om zelfs de zon te bevriezen. Ze krijgen een kaart mee en gaan in een pratende stoomtrein (Lee Evans) op weg om Florence en de andere kinderen te redden.
De bovenstaande karakters zijn ontsproten aan de fantasie van Fransman Serge Danot. Hij bedacht in 1964 een kindertelevisieserie over een harige hond en een draaimolen. De oorspronkelijke poppen voor Le Manège enchanté werden ontworpen door Ivor Wood, die later ook Pieter Post zou maken. De Franse beelden werden ook in Groot-Brittannië al snel een grote hit. Eric Thompsen verzon bij de beelden die hij kreeg aangeleverd compleet andere verhalen dan de Franse bedenkers. ‘The Magic Roundabout’ kreeg een soort van cultstatus door de typisch Engelse humor en woordgrapjes. Door dit tweede niveau was de serie ook leuk voor volwassenen. In Nederland werd de animatieserie uitgezonden onder de naam “De Minimolen”.
Ook in de film ‘The Magic Roundabout’ zitten veel verstopte grapjes die waarschijnlijk in het geheel voorbij zullen gaan aan de jongere kijkers. Zo zit er zelfs een verwijzing in naar een tekst van Bruce Willis in ‘Pulp Fiction’; Zebs dead baby, Zebs dead. Ook de verwijzingen naar het drugsgebruik van konijn Dylan zijn grappig. Verder worden de kinderlijke animaties vergezeld van lekkere Brit-pop en oude lullenrock.
Hoewel de makers van ‘The Magic Roundabout’ duidelijk van plan waren een film te maken die voor iedereen geschikt is, schiet de film zijn doel voorbij. Hij is best leuk om te zien, maar het blijft een kinderfilm, met zo nu en dan een volwassen grapje en goede muziek. De Engelse versie haalt een groot deel van zijn kracht uit de stemmen van beroemdheden. De Nederlandse versie kun je beter niet gaan kijken.
Vera de Looff